Jia Jia blev 38 år gammal. Foto: TT

Världens äldsta panda är död

Uppdaterad
Publicerad
Världens äldsta panda i fångenskap, Jia Jia, är död. Hon avlivades i natt efter att hennes hälsa försämrats allt mer den senaste tiden.

Jia Jia föddes i Kina 1978 – samma år som Deng Xiaoping tog makten. När hon var två år togs hon till ett vildmarksreservat och har levt i fångenskap sedan dess. Hennes levnadstid sammanfaller med det moderna Kinas framväxt.

Jia Jia flyttades nyligen till ett zoo i Hong Kong och hennes hälsa har försämrats det senaste året och hon led bland annat av högt blodtryck. Hon slutade också äta för ett par veckor sedan och parkens chefsveterinär tog i natt beslutet att avliva Jia Jia av etiska skäl.

Det finns mindre än 2.000 vilda pandor kvar i världen, enligt Världsnaturfonden (WWF). Ett skäl till det är att vägar och järnvägar byggs genom bambuskogar där pandorna har sina naturliga tillhåll.

Medellivslängden för en panda är 18-20 år i det vilda och runt 30 år för pandor i fångenskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer