Visa alla (2)

Världens bredaste plan har lyft

Publicerad

Ett sexmotorigt flygplan med dubbla flygplanskroppar och ett vingspann på cirka 117 meter — det bredaste som byggts — har lyft för första gången. Det lämnade marken i Los Angeles, USA, på lördagen.

– Det var ett känslosamt ögonblick att se den här fågeln flyga i väg, säger Jean Floyd, VD för Stratolaunch Systems, till CNN.

Vid den första flygningen nådde planet drygt 4 500 meters höjd.

Planet har stått under utveckling under ett antal år och är byggt för att kunna vara en avfyrningsramp i luften för satelliter som ska placeras i omloppsbana. Tanken är att erbjuda denna tjänst till den amerikanska militären och till rymdstyrelsen Nasa, men även till privata företag.

Stratolaunch Systems grundades 2011 av Paul Allen, den numera framlidne medgrundaren till Microsoft.

– Jag har föreställt mig det här ögonblicket i flera år, men jag hade aldrig kunnat föreställa mig det utan Paul vid min sida, säger Jean Floyd.

Flygplanets längd beräknas till cirka 72,5 meter. Kostnaderna för planet, som tillverkats av kolfibermaterial i stället för aluminium, har ännu inte offentliggjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer