Världens djupaste ravin har upptäckts i Antarktis. Den banbrytande forskningsrapporten förutspås även kunna bidra till att öka förståelsen om hur glaciärer reagerar på klimatförändringar. Arkivbild. Foto: Kaspersky Lab via AP/TT

Världens djupaste ravin funnen – i Antarktis

Uppdaterad
Publicerad

En 3 500 meter djup ravin har upptäckts i östra Antarktis. Det banbrytande fyndet spås kunna bidra till en ökad förståelse av klimatförändringarnas påverkan på glaciärer. Upptäckten understryker också behovet av fortsatta forskningsinsatser på jordens obebodda istäckta kontinent.

Forskare försökte länge förgäves undersöka de geologiska förhållandena under Antarktis istäcken. Kontinentens väldiga storlek och bristfällig teknik utgjorde länge hinder för forskarna – men tidigare i veckan publicerade American Geophysical Union nya uppgifter i tidskriften Nature Geoscience : På Antarktis finns jordens djupaste ravin, 3 500 meter djup i Denmanglaciären i de östra delarna av kontinenten.

Enligt forskarlaget bidrar de djupa dalarna till att dränera de transantarktiska bergen. Dalarna stabiliserar också glaciärerna och minimerar eventuell islossning. Trots framsteg i vissa avseenden är den allmänna överblicken över Antarktis alltjämt bristfällig, så American Geophysical Unions publicering visar på betydelsen av fortsatt forskning på kontinenten, där islossningen är snabb.

”De nya forskningsrönen spås dessutom kunna ge indikationer på hur glaciärer reagerar på klimatförändringar. Exempelvis visar de hur glaciärer längs med de transantarktiska bergen skyddas av breda och stabiliserande åsar”, skriver forskarlaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer