Foto: TT

Världens dyraste örhängen

Köpsugen med några miljoner kronor över? Det var personen som köpte dessa dyrbara örhängen på en auktion i Genève i tisdags. Det omaka paret – det ena blått, det andra rosa – gick på 57,4 miljoner dollar och blev därmed de dyraste örhängen som någonsin sålts på en auktion.

Örhängena har beskrivits vara ”i en klass för sig”, och smyckena har till och med fått namn. De är döpta efter de grekiska gudomligheterna Apollo och Artemis, ett tvillingpar som symboliserar kraft och liv.

Färgstarka dyrgripar

Örhängsparet är ovanligt eftersom stenarna har olika färg, och just färgerna gör diamanterna mycket åtråvärda. Blå diamanter är särskilt sällsynta, och ju starkare blå färg desto ovanligare är de – vilket gjorde att bara Apollo såldes för 42,1 miljoner dollar. Den rosa diamanten såldes för 15,3 miljoner.

Diamantörhängena kunde köpas i par eller var för sig, men köptes av en och samma anonyma köpare. Redan innan auktionen var det väntat att de skulle slå säljrekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer