Foto: Scanpix

Världens första konstgjorda burgare provsmakades

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har nu lyckats odla fram en hamburgare – helt på konstgjord väg.

Den konstgjorda hamburgaren ska för första gången tillagas – och provsmakas – framför tv-kameror i London.

Det är forskaren Mark Post vid universitetet i Maastricht i Nederländerna som lyckats få fram den konstgjorda hamburgaren. Under flera år arbetade han och lyckades till slut genom att sammanfoga 20 000 proteinremsor, odlade från stamceller från nötkreatur.

– Kött är muskler. Stamcellstekniken är mycket bra när det gäller att odla kött. Det behövs så lite för att framställa muskler. De få cellerna vi tar från kon ka bli tio ton kött, säger Mark Post.

– Köttindustrin producerar max redan nu. För att tillgodose efterfrågan måste vi hitta på ett alternativ till framtiden, säger Mark Post i direktsändningen.

För att få till den rätta smaken har det konstgjorda köttet saltats och även ströbröd och äggpulver ska ha tillsats. Färgen ska forskaren fått fram genom att tillsätta rödbetsjuice och saffran.

Hamburgaren som ska provsmakas framför kamerorna kommer att stekas, innan två personer provsmakar den. Den odlade hamburgaren är lite ljusare än en vanlig hamburgare, trots att färgen förbättrats på med hjälp av rödbetsjuice och saffran.

– Den är lite fastare än vanliga burgare, säger kocken som tillagar den i BBC:s direktsändning.

De två provsmakarna, som fick testa köttet i direktsändning, var dock inte enbart positiva.

–Jag saknar fettet i köttet, är den första kommentaren.

–Jag skulle ha märkt skillnaden mot vanligt kött om jag fick ett blindtest. Detta då det här var mycket varmare än vad vanligt kött är, och det beror nog på att fettet saknas. Sedan behövs det tillsättas salt och peppar innan man kan jämföra smaken fullt ut, säger den andra provsmakaren.

Det odlade köttet innehåller i dagsläget inget fett, vilket gör att det odlade köttet upplevs som lite torrt.

–Vi arbetar på att tillföra fett i framtiden, förklarar forskaren Mark Post.

– Smaker är något som är väldigt komplicerat, men självklart tillför fett smak, fortsätter Mark Post.

Mark Post tror att det odlade köttet kan leda till en matrevolution. Han hoppas att de konstgjorda burgarna finns i matbutiker inom 20 år.

– Ur ett etiskt synsätt finns det bara fördelar med odlat kött, säger forskaren.

– Det finns ingen anledning att tro att detta kött är farligt, utan man kan börja sälja det direkt. Jag har ätit det några gånger och skulle låta mina barn äta det också, berättar Mark Post i direktsändningen.

Mark Post berättar att tekniken även kan användas för att ta fram odlat kött från fisk och kyckling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.