Rekordskrapans höjd var länge hemlig, men vid invigningen meddelade emiratets tv att den är 828 meter hög – drygt 300 meter mer än världens tidigaste högsta skyskrapa i Taiwan och mer än dubbelt så hög som gamla anrika Empire State Building i New York.
Fick nytt namn
Dubais härskare Muhammad bin Rashid Al Maktum avtäckte en plakett och höll ett kort tal där han också döpte om Burj Dubai, som bygget hittills kallats, till Burj Khalifa efter Förenade arabemiratens president Khalifa bin Zayid Al Nahyan.
Den avsmalnande byggnaden, uppförd i betong, stål och glas, förvandlar kringliggande skyskrapor närmast till småhus och beskrivs av byggföretaget Emaar Properties som en ”vertikal stad”. Tornet har över 200 våningar med 1.044 lägenheter och 49 våningars kontorslokaler. 57 hissar ser till att alla kommer dit de ska. Ett hotell med Georgio Armanis namn får också plats.
Högre än väntat
Bill Baker på amerikanska arkitektfirman Skidmore, Owings and Merrill (SOM), som har ritat rekordskrapan, säger att byggnaden är enastående på många sätt:
-Vi lyckades stämma av byggnaden på samma sätt som man stämmer ett musikinstrument. Ju högre vi kom ju mer märkte vi att vi just genom denna process lyckades nå högre höjder än vi tidigare trodde var möjligt. Jag tror att vi lätt skulle kunna nå en kilometers höjd.
För att stödja stommen i byggnaden, som smalnar av alltmer uppåt, pumpades betong upp till en höjd av drygt 600 meter, världsrekord i sig. Högst upp övergår huset i en stålstruktur toppad med en lång spira.
Tio miljarder
Invigningen av hela bygget, som kostat 1,5 miljarder dollar (drygt tio miljarder kronor), kommer kort efter det att Dubais förr så sjudande fastighetsmarknad kraschat rejält vilket halverat fastighetspriserna jämfört med toppnoteringarna sommaren 2008.
Dubai genomlider också en allvarlig skuldkris – en effekt av att somliga statsföretag lånat upp enorma belopp för att finansiera grandiosa byggprojekt. Emiratets samlade skulder uppgår nu till 100 miljarder dollar.
TT-AFP