Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SIPRI-forskaren Nan Tian säger att ländernas militära budgetar inte varit så stora sedan efter kalla kriget. Foto: SVT Alex Bolevin/TT/Daniel Karmann

Världens länder spenderar allt mer på försvarsindustrin

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av kriget i Ukraina blomstrar försvarsindustrin. 2021 spenderade världens länder historisk mycket på militära utgifter, och siffran väntas öka ytterligare i år.

– I hela Europa förväntar vi oss betydande ökningar av militärutgifterna, säger Nan Tian som forskar på militära utgifter vid Sipri till SVT:s Agenda.

Redan innan Rysslands invasion av Ukraina spenderade världens länder 2 000 miljarder dollar på militära utgifter 2021, enligt data från fredsforskningsinsitutet Sipri.

Kriget i Ukraina och spänningar i södra Asien och västra Stillahavsområdet driver på utvecklingen. Kina är ett av länderna som ökar anslagen allra mest.

Men det har även skett ett skifte i länder som länge har dragit ner på sina försvarsanslag. Tyskland som under lång tid bantat sitt försvar sköt förra året till 100 miljarder euro och i Japan har man gjort en helomvändning av sin säkerhetsstrategi och fördubblar försvarsanslagen.

– Större upprustning innebär en ökad risk för mer intensiva konflikter, säger Nan Tian.

”Upprustning symptom på svåra motsättningar”

Erik Melander, professor i freds- och konfliktforskning, säger i SVT:s Agenda att anledningen till den militära upprustningen i världen är bland annat Ryssland och Kina. Han tar upp Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Men även i ett lite längre perspektiv hur Ryssland verkar försöka dominera sin region. Det andra är då Kina, som hotar att använda militärt våld för att ta kontroll över Taiwan och som också har en rad andra territoriella konflikter med grannländer.

Melander tar även upp andra konflikter som just nu finns i världen, och deras påverkan.

– Upprustningen är ett symptom på att det finns väldigt svåra motsättningar i världspolitiken i dag.

Förr pratade man om kapprustning. Erik Melander säger att en kapprustning brukar ske över en lite längre period och att länder svarar på varandra.

– Det är möjligt att vi är i början på en period av intensiv kapprustning, det får vi se framöver.

Se inslaget om upprustningen i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.