Stefan Löfven, Theresa May och Donald Trump kommer inte att närvara på toppmötet i Davos. Foto: TT

Världens ledare nobbar toppmötet i Davos

Uppdaterad
Publicerad

Klimatkris, handelskrig och global ekonomisk inbromsning står på agendan under toppmötet i Davos i veckan. Men politisk kris på hemmaplan stoppar flera världsledare från att åka. Varken Trump, May, Macron eller Löfven kommer att vara på plats.

Tusentals politiska och ekonomiska tungviktare samlas i veckan i den lilla orten Davos i schweiziska alperna under temat ”Globalization 4.0”. Men så sent som i fredags meddelade USA:s president Donald Trump att han uteblir från toppmötet – liksom hela hans delegation. Anledningen är den pågående nedstängningen av den amerikanska statsapparaten.

Presidenten valde även att stoppa sin politiska motståndare Nancy Pelosi från att resa med statens flygplan.

May och Macron stannar hemma

Flera andra världsledare har också lämnat återbud, däribland Storbritanniens premiärminister Theresa May. De pågående Brexitförhandlingarna anges som orsak.

Inte heller Frankrikes president Emmanuel Macron reser till Davos i veckan. Macron har under en längre tid pressats hårt av våldsamma demonstrationer på hemmaplan, framförallt från Gula västarna, som kritiserar hans politik.

Kinas ledare, president Xi Jinping, stannar också hemma, rapporterar flera medier.

Oklart om svenska ministrar

Stefan Löfven (S), som i fredags fick förnyat mandat som Sveriges statsminister – fyra månader efter valet – har heller inga planer på att åka till toppmötet.

Huruvida några andra ministrar från den svenska regeringen kommer att delta är inte klart, eftersom regeringen inte har presenterats än.

– Vi vill inte ge något slutgiltigt besked i den frågan förrän efter regeringsförklaringen, säger Rasmus Eljanskog på UD:s presstjänst, till TT.

Det finns dock världsledare som kommer att närvara under toppmötet, däribland Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Japans premiärminister Shinzo Abe, Brasiliens nye president Jair Bolsanaro och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, enligt Business Insider.

Huruvida Rysslands president Vladimir Putin reser till Davos är ännu inte känt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer