Världens minsta val nära utrotning

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla hotade valen Kaliforniatumlare sätter Mexiko under press. Miljöorganisationer uppmanar omvärlden att införa handelssanktioner mot landet för att man misslyckats med att stoppa det illegala fiske som hotar arten. I värsta fall kan Kaliforniatumlaren vara helt borta inom loppet av månader.

Världens minsta val är mycket nära utrotning. Forskare uppskattar att så få som bara tio individer av Kaliforniatumlaren finns kvar i vattnen utanför nordvästra Mexiko, som är artens enda hemvist.

Miljöaktivister slår nu larm om att det krävs ”drastiska åtgärder” för att arten inte ska försvinna helt och hållet, och vädjar till länderna som skrivit under den internationella artskyddskonventionen Cites att införa hårdast möjliga sanktioner mot Mexiko för att tvinga landet att anstränga sig mer.

Sanktioner

Cites reglerar handeln för tiotusentals hotade växter och djur, och länderna har mandat att straffa de som bryter reglerna eller inte gör tillräckligt för att stoppa illegal handel med arterna på listan.

– Parterna borde införa sanktioner mot Mexiko och förbjuda handel med Cites-listade arter från Mexiko tills de får situationen under kontroll, säger Zak Smith, ordförande för naturskyddsorganisationen NRDC.

Mexiko hävdar å sin sida att landet redan gör allt som står i dess makt:

– Jag tror inte att en enkel lösning som sanktioner mot Mexiko kommer göra mycket för Kaliforniatumlaren, säger Hesiquio Benítez Díaz, landets generaldirektör för internationellt samarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.