Världens största slagskepp återfunnet efter drygt 70 år

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 1944 hamrade amerikanskt stridsflyg mot det japanska jätteslagskeppet ”Musashi” under flera timmar. Till slut gick fartyget under och drygt tusen man ur besättning följde med i djupet. Nu har vraket återfunnits, på tusen meters djup mitt bland de filippinska öarna.

Bilderna är ganska tydliga trots det stora djupet. Förvridna metalldelar och sand, koraller, något enstaka havsdjur. Det är kameran på en obemannad undervattensfarkost som tagit bilderna.

Vrakletarna på ytan – finansierade av Microsofts delgrundare Paul Allen – är säkra på att det är ”Musashi” de hittat, trots att de som överlevde katastrofen för mer än 70 år sedan säger att de såg slagskeppet sjunka i ett stycke, medan resterna på havsbotten är spridda över ett stort område.

Världens största

Historikern Kazushige Todaka i Tokyo tror att slagskeppet exploderade på väg ned mot botten:

– Fartyget vändes en gång medan det sjönk under ytan, och då skedde antagligen en eller ett par explosioner. Antagligen var det båda ammunitionsförråden, tror han.

När ”Musashi” togs i drift sommaren 1942 var hon och systerfartyget ”Yamato” världens största slagskepp. Över 72.000 ton och huvudartilleri med kanoner på 46 cm kaliber, större än på något annat slagskepp.

Men ungefär då hade den militärtekniska utvecklingen redan sprungit ifrån slagskeppen. I juni 1942 besegrade amerikanerna den japanska flottan nära Midway – fyra dyrbara japanska hangarfartyg gick till botten, medan amerikanerna bara förlorade ett.

Amerikanerna var förberedda

USA:s industrier kunde ersätta förluster mycket snabbare än Japans. Det blev hangarfartygs-flyg och ubåtar som säkerställde USA:s slutseger mot Japan.

I juni 1944 led japanerna ytterligare ett förkrossande nederlag till sjöss, och i oktober 1944 kom det sista stora försöket från ”Kaigun”, den kejserliga japanska flottan, att vända krigslyckan. Allt man hade av tunga fartyg sändes mot Leyte, Filippinerna.

I en av flottstyrkorna fanns flaggskeppet ”Musashi”. Men amerikanerna hade luftherravälde och var förberedda. Ungefär klockan 10 på förmiddagen gick larmet på de japanska fartygen, och därefter kom våg efter våg av flyganfall från flera amerikanska hangarfartyg.

Inte ens det ”Musashis” tjocka pansarskal kunde stå emot: ungefär halv åtta på kvällen sjönk fartyget träffat av 19 torpeder och 17 bomber.

Hela sjö- och flygslaget vid Leyte knäckte Japans flotta och flyg slutgiltigt.

”Jag är verkligen rörd”

Fynden på havsbotten nu har vållat uppståndelse i Japan, Filippinerna och USA. Hemma i bostaden i Kashiwa, Japan, sitter Shigeru Nakajima, 94 och ser bilderna på en dator. Han var där, den där oktoberdagen 1944, men kom levande ur kriget. Han är säker på att det är sitt gamla fartyg han återser.

– Det har gått mer än 70 år sedan jag var ombord. Jag är verkligen rörd, säger han.

Systerfartyget ”Yamato” överlevde i ungefär ett halvt år till, men i april 1945 gick hon under på ungefär samma sätt: efter flera timmar av koncentrerade amerikanska flyganfall norr om Okinawa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.