En kvinna visar upp bläcket på sitt finger efter att hon röstat. Foto: Mahesh Kumar A./TT

Analys: ”Världens största val blir ett ödesval för Indien”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dag börjar världens största val någonsin. 900 miljoner indier röstar i vad som beskrivs som ett ödesval för Indien. Men det här valet påverkar också resten av världen och det finns många skäl att bry sig om resultatet.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Indien kommer snart gå om Kina som världen folkrikaste land och bli världens sjätte största ekonomi. Här finns en medelklass stor som Europas befolkning, vad de väljer att rösta på, konsumera eller tycka spelar roll också för Sverige.

Svenska storföretag som SKF och Volvo är i Indien sedan länge, men nu är IKEA igång med sin största satsning i ett land någonsin med 25 varuhus på tio år. Indien blir också allt intressantare för svenska digitala företag som t ex Truecaller som har 100 miljoner dagliga användare i Indien. Inte konstigt att svenska startups allt oftare väljer att börja på den indiska marknaden och hoppa över lilla Sverige. Det är här det finns pengar att tjäna, eftersom Indien har snabbast tillväxt i världen.

Regeringen har inte levererat

Men många indier har tyvärr inte känt av denna tillväxt. Det nu styrande partiet BJP vann en jordskredsseger i förra valet på löften om mer pengar i plånboken och fler jobb.

Men regeringen har inte lyckats leverera arbeten i den takt som krävs, det vill säga en miljon varje månad. Det finns därför ett utbrett missnöje, speciellt bland de som utbildat sig och ändå inte får jobb. Arbetslösheten är den högsta på flera decennier, vilket oppositionen inte varit sena med att påpeka, liksom att klassklyftorna ökar. Det ledande oppositionspartiet Kongresspartiets främsta vallöfte är en inkomstgaranti till de 50 miljoner fattigaste familjerna.

”Modis armé”

Hur viktig plånboksfrågan är visade sig också tydligt i de senaste delstatsvalen som BJP överraskande förlorade mot Kongresspartiet. Men just som premiärminisiter Narendra Modis popularitet sjönk och Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi såg ut att ha en chans, dödades 46 indiska soldater i en självmordsattack i Kashmir. Det indiska svaret – att flygbomba ett terrorläger på den pakistanska sidan av gränsen – var oväntat hårt. Inte sedan 1970-talet har något liknande inträffat. Men Narendra Modis popularitet ökade rejält. Han framstod som en stark och handlingskraftig ledare. Att oppositionen anklagar BJP för att använda sig av konflikten i sitt valkampanjande viftas bort av BJP, trots att flera ledare fångats på video när de pratar om landets arme som ”Modis arme”.

Försämrad relation mellan kärnvapenmakter

Och det här är ännu ett skäl att bry sig om vem som kommer styra Indien framöver. Både Indien och Pakistan är kärnvapenmakter. Ett krig mellan dem kan äventyra livet på den här planeten. Under BJPs fem år vid makten har relationen med Pakistan försämrats, liksom situationen i det omtvistade Kashmir.

Religiösa spänningar

BJP är ett hindunationalistiskt parti och grannlandet Pakistan är muslimskt, vilket inte verkar underlätta umgänget. Under BJPs styre har det dessutom skett en polarisering mellan hinduer och muslimer inom Indien. Muslimer har slagits ihjäl av hindufundamentalister anklagade för att ha ätit nötkött, då kon är helig för hinduer. Sociala medier har spelat en stor roll i ett hetsande som lett till våld, och inför valet har bl a Whatsapp och Facebook genomfört en rad åtgärder för att minska trollning och fakenews.

Men minoriteter och andra som ifrågasätter det styrande partiet översvämmas ändå med hot, och här är den sista men inte minsta anledningen att bry sig om det indiska valet. Om ett så mångkulturellt land som Indien kan genomföra fria val, ha samexistens mellan olika religiösa grupper, samt acceptera oberoende journalistik och kritik – då lever inte bara var sjätte människa i världen i en demokrati – det ger också oss andra ett tydligt exempel på att detta är möjligt. Om inte – är det mycket oroande.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.