Se när ”Skägg-OS” anordnades i Tyskland. Foto: Reuters

Här är världens vackraste skägg

Publicerad

I helgen utsågs världens vackraste ansiktsbehåring i den årliga tävlingen ”Skägg-OS” i Tyskland.

– Alla skägg och mustascher vi sett har varit tjusiga. Det handlar om detaljer och former som sticker ut, säger jurymedlemmen Johann Glaser.

Mustasch och skägg i alla möjliga storlekar och former kunde ses i den bayerska staden Eging am See i lördags. Omkring 100 stolta skäggbärare samlades för att tävla med varandra i kategorier som ”Dalí-mustasch”, ”Polisonger (freestyle)” och ”Naturligt helskägg med stajlad överläpp”.

Förutom en bra hårväxt handlar det om att forma och sköta skägget, säger den blivande presidenten för östbayerska skägg- och mustaschklubben, Christian Feicht. Hans hemlighet för hållfasthet och form är enkel: hårspray och hårtork.

– Till mustaschen använder vissa vax eller hårmousse, men den gamla goda hårsprayen och hårtorken är grundläggande för mig, sa Feicht.

”Min skäggväxt är inte så lämpad”

Ralf Schulz, vinnare i kategorin ”kejserlig mustasch”, har burit sitt skägg i sju år nu och tävlar regelbundet i skäggmästerskap.

– Nu har jag för första gången vunnit pris i tyska mästerskapen, säger Schulz.

Hans konkurrent Karl Moosberger hade inte lika stora framgångar med sin ansiktsbehåring.

– Min skäggväxt är inte så lämpad för en supermustasch. Den växer långsamt, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.