Passagerarna sprejas med antiseptiskt medel när de kliver av ett flygplan från Wuhan som landat i Indonesien (vänster). Foto: Andy Wong/AP/TT

Världsbanken: Bekämpa viruset hårdare

Uppdaterad
Publicerad

Stärk arbetet med att bekämpa det nya coronaviruset. Den uppmaningen ger Världsbanken världens länder. Det för att förhindra att det eskalerande virusutbrottet får alltför negativa effekter på världsekonomin.

”Vi uppmanar alla länder att stärka hälsotillsynen och kontrollsystemen, vilket är nödvändigt för att hindra spridningen och eventuella framtida utbrott”, skriver institutionen i ett uttalande.

Världsbanken överväger att mobilisera egna medel för att bekämpa sjukdomen.

”Ser över finansiella och tekniska resurser”

”Världsbanksgruppen ser över finansiella och tekniska resurser för att stödja de drabbade länderna”, skriver organisationen och säger att de har ett ”nära samarbete med internationella partners för att påskynda det internationella arbetet”.

Institutionen säger att ”man övervakar de bredare ekonomiska och sociala effekterna av krisen” och att man är beredd att stödja ”Kinas ansträngningar, inklusive dess ansträngningar att bibehålla styrkan i ekonomin”.

Virusutbrottet beräknas dra ned Kinas tillväxt under första kvartalet till 4 procent enligt Oxford Economics. Det kan jämföras med i fjol, då Kinas ekonomi växte med 6,1 procent.

Över 20 000 smittade

Effekterna på världsekonomin riskerar att inte bli försumbara när världens näst största ekonomi bromsar in. Enligt Oxford Economics trycker detta ned den globala tillväxten med 0,2 procentenheter i år till 2,3 procent – den lägsta tillväxten sedan den globala finanskrisen.

Hittills har 426 människor avlidit i sviterna av det nya coronaviruset, varav en person utanför Kina. Över 20 000 personer har smittats av viruset, det flesta i den värst drabbade Hubeiprovinsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer