Världsbankens president David Malpass under ett möte i oktober förra året. Foto: Shawn Thew/EPA/TT

Världsbanken varnar för global recession

Uppdaterad
Publicerad

Världsbanken sänkte den globala tillväxtprognosen för 2023 på tisdagen, från 3 procent till 1,7 procent. Samtidigt varnade man för att inflationen har ökat risken för en global recession. Det rapporterar Reuters.

Den globala tillväxten under 2023 väntas uppgå till 1,7 procent, vilket är en nedrevidering från den tidigare prognosen på 3 procent.

Om den reviderade prognosen visar sig stämma kommer 2023 vara det tredje svagaste tillväxtåret på nästan tre decennier. Endast 2009, kantat av finanskrisen, och coronaåret 2020 var värre.

Inflationen kan hålla i sig

Bakom den nya prognosen ligger faktorer som den höga inflationen som håller i sig, samt Rysslands krig i Ukraina. Även om inflationen tycks börja falla tillbaka, så befinner den sig på historiskt höga nivåer.

Inflationen såg ut att nå kulmen i slutet av 2022, bland annat på grund av lägre energipriser. Världsbanken varnar dock för att inflationen kan hålla i sig trots allt, vilket kan få centralbanker att höja styrräntan ytterligare – något som fortsätter att bromsa ekonomin.

Risk för global recession

Världsbanken varnade även för risken att kliva in i en global recession, bland annat på grund av minskad ekonomisk aktivitet i stora ekonomier som USA och Europa.

”Givet det ömtåliga ekonomiska läget riskerar ogynnsam utveckling – såsom hög inflation, ny spridning av covid-19 och eskalerande geopolitiska spänningar – driva den globala ekonomin i recession”, säger banken i ett uttalande.

Enligt Världsbanken slår utvecklingen särskilt hårt mot världens utvecklingsekonomier, eftersom de nu kämpar med bland annat höga skulder, svag valuta och minskade investeringar i företag.

Långsammaste tillväxten sedan 70-talet

Tillväxten i Kina, en av världens snabbast växande ekonomier, föll i fjol tillbaka till 2,7 procent, den långsammaste tillväxttakten sedan mitten på 70-talet. Den kritiserade nollcovidpolitiken som drabbat konsumtion, produktion och investeringar, anses vara en av orsakerna.

Kinas ekonomi väntas växa i snabbare takt under 2023, om än mindre än Världsbankens prognos från juni förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.