Braziliens president Jair Bolsonaro. Foto: Sergio LIMA/AFP

Världsledares publiceringar om covid-19 tas bort från Facebook och Twitter

Publicerad

Risken för desinformation under coronakrisen sätter press på företag som Twitter och Facebook. I socialamediejättarnas nu hårdare granskning av vad som postas kommer inte ens världsledare undan.

Både Twitter och Facebook har tagit bort publiceringar från världsledare på sina plattformar för att de bedömts som missledande information om covid-19-epedemin.

Facebook har tagit bort en video uppladdad av Brasiliens president Jair Bolsonaro där det påstods att hydroxiklorokin är ett effektivt läkemedel mot coronaviruset, vilket ännu inte har bevistats vetenskapligt. Världshälsoorganisationen WHO säger att det för tillfället inte finns något läkemedel som har bevistas fungera mot viruset.

”Tillåter inte felinformation som kan leda till fysisk skada”

Filmen Bolsonaro publicerade har tagits bort från både plattformen Facebook och Instagram.

”Vi tar bort innehåll på Facebook och Instagram som bryter mot våra användarvillkor, vilka inte tillåter felinformation som kan leda till fysisk skada,” säger Facebook i ett uttalande till The Verge.

Enligt BBC så har Bolosonaro vid upprepade tillfällen försökt tona ner hur farlig pandemin är. Han ska vid upprepade tillfällen ha uppmanat brasilianer att ignorera medicinsk rådgivning om social distansering.

Recept på huskur togs bort

Twitter har tagit bort en publicering från Venezuelas president Nicolás Maduro som beskrev en hemmagjord kur mot viruset. Det handlade om en brygd som skulle ”eliminera de smittsamma generna” i viruset.

Både Twitter och Facebook brukar låta världsledares publiceringar, sanna eller ej, få ligga kvar på företagens plattformar. Men den globala diskussionen kring corona och desinformation sätter nu press på företagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer