Somaliland – ett paradis för arkeologer Foto: Henrik Silver SVT

DNA-teknik ska avslöja hemligheter i människans ursprungshem

Uppdaterad
Publicerad

För första gången används ny dna-teknik för att spåra människans historia i Somaliland i östra Afrika.

– Här finns fantastiskt material att undersöka, säger Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet.

I Somaliland möter Anders Götherström hetta, öken och fantastiska grottmålningar. Men det är gravarna han vill undersöka.

Anders Götherström är en av världens främsta experter på att använda ny dna-teknik i arkeologiska sammanhang och Somaliland fascinerar. Här finns hundratals outforskade platser. Vid utgrävningar i andra länder har flera historiska gåtor de senaste åren kunnat lösas tack vare den nya tekniken och Götherström hoppas att Somaliland kan bli en viktig pusselbit i människans historieskrivning.

Kriget stoppade inte plundrarna

Afrika och då framför allt Etiopien betraktas ofta som människans ursprungshem. Men viktig kunskap saknas om tiden när människan för drygt 60 000 år sedan började vandra norrut mot Europa och Asien. Det långa inbördeskriget i Somalia stoppade effektivt arkeologiska expeditioner, men i den självstyrande regionen Somaliland har professor Götherström tillsammans med två lokala kollegor besökt flera platser som lämpar sig för utgrävningar. Plundrare har förvisso stulit guld och andra värdefulla föremål, men det finns genetiska skatter att undersöka.

Succé eller bakslag?

Två delar av ben har tagits med till Sverige och ska nu analyseras vid centrum för paleogenetik i Stockholm. Om ett par månader kan forskarna få svar på hur gamla benen är och vilken genetisk historia de bär på som ursprung och sjukdomar.

-Om benresterna ger det resultat jag hoppas på så är jag intresserad av att starta större utgrävningar som kan pågå under många år, säger Anders Götherström vid Stockholms universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.