Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har aldrig varit med om sådana temperaturer i juni”, hör hur hettan påverkar grekerna och turisterna. Foto: Reuters / AP / TT

Värmebölja i Grekland – myndigheter varnar turister

Uppdaterad
Publicerad

Grekland har drabbats hårt av en tidig extremvärme. Under de senaste dagarna har flera skolor och affärer – men också kända turistdestinationer stängts. Nu uppmanar grekiska myndigheter turister att vara försiktiga i värmen.

På flera platser i landet har temperaturen stigit till över 40 grader och på Kreta uppmätes hela 44,5 grader under torsdagen, enligt The Guardian.

Nu uppmanar grekiska myndigheter turister att vara förberedda och försiktiga i den extrema värmen. På flera håll har skolor, förskolor och affärer stängts under dygnets varmaste timmar och många äldre har tagit sin tillflykt till särskilda kylrum.

Tidigaste värmeböljan – någonsin

Hettan kom ovanligt tidigt i år. Enligt grekiska meteorologer är det första gången temperaturen stigit över 38 grader i mer än tre dagar i rad så tidigt på året.

– Under 1900-talet hade vi aldrig någon värmebölja före den 19 juni. Vi har haft flera under 2000-talet, men ingen före den 15 juni, säger Panos Giannopoulos, meteorolog på den statliga grekiska tv-kanalen ERT.

Grekland är ett av de länder i Europa som drabbats hårdast av global uppvärmning. De senaste åren har stigande temperaturer lett till flera dödliga bränder och kraftiga skyfall.

”Arbeta hemifrån”

Under veckan har flera skolor hållits stängda runtom i landet, inklusive huvudstaden och arbetsmarknadsdepartementet har uppmanat anställda inom den offentliga sektorn att arbeta hemifrån.

Det kända turistmålet Akropolis i Aten stängdes under onsdagen å grund av den extrema hettan, enligt grekiska kulturdepartementet.

För att erbjuda skydd från värmen har man enligt kollektivtrafikmyndigheten öppnat upp luftkonditionerade delar av tunnelbanestationer i centrala Aten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.