Indien lider av torka och vattenbrist efter en extrem värmebölja med temperaturer upp emot 50 grader. Foto: Arun Sankar/AFP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera döda på grund av värmebölja i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Stora delar av Indien lider just nu av en värmebölja med temperaturer upp emot 50 grader. Både människor och djur har dött på grund av den extrema hettan, rapporterar flera medier.

Under den senaste veckan har det varit extrema värmeförhållanden i stora delar av Indien. Under förra veckan noterades temperaturer på 50 grader i de norra och västra delarna av landet.

Varmast var staden Churu med en temperatur på 50,8 grader den 1 juni, skriver CNN. Enligt mätningar har temperaturen varit över det normala i de flesta delarna av landet under den senaste veckan.

Man dog i kamp om vatten

Ett dussintal personer har rapporterats döda på grund av värmeböljan de senaste veckorna enligt indiska medier, skriver Independent.

Under slutet av förra veckan steg temperaturen till 50 grader också i staden Thanjavur i södra Indien. En 33-årig man ska ha slagits ihjäl när han konfronterade en annan man och hans söner när de hämtade stora mängder vatten från en offentlig kran, skriver Independent.

Mannen som slogs ihjäl ska ha ifrågasatt varför de tog så mycket vatten då det råder vattenbrist i området.

Hägringar på gatan Rajpath i Indiens huvudstad New Delhi när temperaturen stiger under måndagen den 10 juni. Foto: Prakash Singh/AFP/TT

Apor slog ihjäl varandra

Värmeböljan orsakar en enorm torka vilket gör det svårt även för djuren att få tillgång till vatten. En pojke från indiska byn Madhya Pradesh hittade flera döda apor i en skog nära Punjapura i västra Indien under förra veckan, skriver Independent.

Efter undersökningar av skogsdepartementet visade det sig vara 15 apor som hade dött.

Skogsdepartementet menar att aporna har slagits ihjäl av andra apor som bor i grottor i området. Orsaken till dödandet kan vara att det uppstått konflikter mellan aporna när de har försökt hitta vatten, enligt skogsdepartementet.

I utkanten av Chennai i södra Indien finns den här sjön där vattennivån är så låg att fiskar har dött. Nivån i stadens vattenreservoarer är de lägsta på 70 år. Bilden är från den 9 juni 2019. Foto: Arun Sankar/AFP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer