Varnar Finland för Natomedlemskap

Publicerad
Den ryske presidenten Vladimir Putins personliga sändebud Sergej Markov varnar Finland för att gå med i försvarsalliansen Nato – och anklagar Sverige för att lida av svår rysskräck.

– Om Finland vill gå med i Nato borde ni först ta er en funderare. Vill ni vara med och starta ett tredje världskrig? Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta ett tredje. Finland är ett av de mest russofobiska länderna i Europa, efter Sverige och de baltiska länderna, säger Markov till finska Hufvudstadsbladets och Svenska Dagbladets reporter.

När han ombeds förklara hur rysskräcken tar sig uttryck, svarar han.

– Till exempel i detta otäcka ljugande om Ukraina. Påståendet att Porosjenko valdes genom fria, rättvisa val. Det är ju som att säga att Bashar Assad är demokratiskt vald.

Markov varnar för följderna av att tränga in Ryssland i ett hörn.

– Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man tidigare såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället, säger han i intervjun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer