Den aktiva vulkanen i berget Gunung Agung har fått myndigheterna utfärda en klass 4-varning (den högsta nivån) för ett eventuellt vulkanutbrott. Foto: AFP/TT

Varning för vulkanutbrott på Bali – tusentals har evakuerats

Uppdaterad
Publicerad

Indonesiska myndigheter varnar för att vulkanen Gunung Agung på ön Bali kan komma att få ett utbrott. Omkring 15.000 bybor har evakuerats.

Myndigheterna har höjt varningsgraden för tredje gången den här veckan efter att det varit seismisk aktivitet vid vulkanen och marken kring berget har skakat. Varningen som utfärdats har nu nått den högsta nivån och omkring 15.000 indonesier har tvingats lämna sina hem, rapporterar TT.

Det väntas bli ett utbrott, men exakt när är oklart. Antalet som tvingas lämna sina hem kommer att öka, enligt AP.

UD: ”följ utvecklingen”

Danska utrikesdepartementet skriver på twitter att danskar på Bali ska vara i ”högsta beredskap”. Svenska UD hänvisar till hemsidan Sweden Abroad där svenska resenärer uppmanas att följa utvecklingen via lokala myndigheter och medier.

– Det är i nuläget inte aktuellt att Sverige ska göra någon avrådan. Den bedömningen grundar sig på nuvarande säkerhetssituation. När det gäller just förebyggande information hänvisar vi till reseinformationen från ambassaden, säger Johanna Westlund, presskommunikatör vid UD, till TT.

Flygplatsen kan stängas med kort varsel

Där kan man också läsa att internationella flygplatsen på Bali är öppen som vanligt, men att det kan komma att ändras med kort varsel.

”Vindens riktning och mängd aska kan eventuellt leda till störningar i flygtrafiken som kan påverka Bali, Lombok, Östjava med omnejd.”, står det på hemsidan.

12 kilometers säkerhetszon

Indonesiens nationella katastrofbekämpningsbyrå uppmanar alla att hålla sig minst 12 kilometer ifrån vulkanen.

– Den vulkaniska aktiviteten förblir hög och det finns tecken på att magma stiger upp till ytan och orsakar tremor, säger Sutopo Purwo Nugroho, talesperson på katastrofbekämpningsbyrån, till the Guardian.

Indonesier som bor i närheten av vulkanen har evakuerats. Foto: Sonny Tumbelaka/TT

Senaste gången som vulkanen hade ett utbrott var 1963, då dog över 1.100 människor, enligt ABC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.