Affärsmannen själv var nära att falla offer för en attack på lördagen när en man lyckades rusa fram till podiet där Trump talade på ett valmöte i Ohio. Republikanen stelnade till för ett ögonblick och tog ett fast tag om talarstolen medan publiken skränade. I sista stund övermannades angriparen av livvakter.
Vid ett annat valmöte samma dag, i Kansas City, fick kravallpolis använda pepparsprej för att skingra orosmakare.
Men det var framför allt i fredags som ett av Trumps valmöten i Chicago kokade över. Hans anhängare och motståndare drabbade då samman i en arena och evenemanget fick ställas in. Tre personer skadades.
Kommunistvän
Trump skyller den händelsen på vänsterdemokraten Bernie Sanders, som han kallade ”vår kommunistvän”. Demonstranter ropade ”Bernie, Bernie” på mötet men Vermontsenatorn avfärdar enligt Reuters anklagelserna:
– Nästan varje dag visar Donald Trump det amerikanska folket att han är en mytoman. Även om jag naturligtvis uppskattar att vi hade anhängare på Trumps valmöte i Chicago organiserade vår kampanj inte protesterna.
President Barack Obama uppmanar i sin tur ”politiska ledare att försöka föra oss samman och inte vända oss mot varandra”.
Hillary Clinton, favorit till att ta hem Demokraternas nominering till höstens presidentval, kallar Trumps budskap för ”politisk mordbrand”, rapporterar The New York Times.
Men även Trumps medtävlare i det egna partiet beskyller honom för att ha skapat valrörelsens förgiftade atmosfär. Både John Kasich och Marco Rubio beskriver det som allt svårare att sluta upp bakom sin partikamrat om Trump skulle bli Republikanernas presidentkandidat, rapporterar Politico.
Stöter bort
Trump har kallat mexikaner för ”knarksmugglare, brottslingar och våldtäktsmän” och vill bygga en mur mot grannlandet. Han anser också att muslimer inte ska släppas in i USA.
Stämningen jämförs med den som rådde på 1960-talet eller 1850-talet, skriver The New York Times.
Joanne Freeman, historiker vid Yale-universitetet har studerat politiskt våld. Hon anser att då som nu är ”båda sidor övertygade om att den andra sidan skulle förstöra USA – eller vad de uppfattar som USA:s grundläggande egenskaper – och båda sidor stöter bort varandra fullständigt”.
Trump, som leder på den republikanska sidan, kan redan på tisdag få ett närmast ointagligt försprång. Då hålls de viktiga primärvalen i bland annat de stora delstaterna Ohio och Florida. Troligen är det då vinna eller försvinna som gäller för både Ohios hemmason Kasich och Rubio, som är från Florida.
Fakta: Trump i ledning
Opinionsläget på riksnivå bland USA:s republikaner om vem de vill se som sitt partis presidentkandidat.
- Donald Trump: 36%
- Ted Cruz: 22%
- Marco Rubio: 18%
- John Kasich: 12%
Siffrorna är en sammanvägning av fyra mätningar gjorda den 19 februari till den 6 mars.
Källa: Real Clear Politics