Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tydlig provokation från Nordkorea” – Hör reaktionerna efter Nordkoreanska drönare kränkt Sydkoreanskt luftrum.

Varningsskott mot nordkoreanska drönare

Uppdaterad
Publicerad

Sydkoreansk militär har skjutit varningsskott mot nordkoreanska drönare som kränkt landets luftrum, uppger det sydkoreanska försvarsdepartementet.

Försvarsdepartementet uppger även att stridsflygplan och attackhelikoptrar sändes för att skjuta ned de fem drönarna. Det lämnar dock ingen information om huruvida militären lyckades oskadliggöra drönarna, av vilka en nådde så långt in i landet som till regionen kring huvudstaden Seoul.

Ett av de sydkoreanska stridsflygplanen kraschade senare i kommunen Hoengseong-gun i landets nordliga delar, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap. Enligt försvarsdepartementet klarade sig de bägge piloterna oskadda.

Det är såvitt känt första gången sedan 2017 som nordkoreanska drönare tagit sig in i Sydkorea. Den gången kraschade en drönare från nord efter att den, enligt Sydkorea, fotograferat en amerikansk militärinstallation i landet.

Spiondrönare

Enligt Yang Moo-jin, professor i vid Universitetet för Nordkoreastudier i Seoul, är de obemannade luftfarkoster som nu kränkt landets luftrum troligen spiondrönare.

– Med tanke på Nordkoreas svaga nivå av drönarutveckling så är det osannolikt att de har angreppskapaciteten som förknippas med modern krigföring, säger han.

Nordkorea har enligt sydkoreanska uppskattningar runt 300 drönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.