Cyberattacken mot regionen Lazios system har orsakat vaccinkaos, eftersom det inte längre går att boka tid på nätet. Foto: Ricardo de Luca/TT, Hans Holmberg/TT

Värsta cyberattacken i Italiens historia kan ha orsakats av hemarbete

Uppdaterad
Publicerad

Det är den värsta cyberattacken i Italiens historia. Sedan två dygn tillbaka är regionen Lazios interna datasystem låsta av hackare. De hittade vägen in via systemen via en anställd som jobbade hemma på grund av pandemin.

Det är en cyberattack som berör miljoner människor i Italiens huvudstadsregion Lazio, med Rom i centrum. Den började i söndags natt och har lamslagit regionens interna datasystem.

Vaccinbokningar stoppade

Specialister arbetar dygnet runt för att försöka återta kontrollen över systemen, framför allt de som rör sjukvården. Flera system på högsta nivå är blockerade. Alla covid-vaccinbokningar ligger nere och det ses som särskilt allvarligt.

”Utsatta för digital terrorism”

Just med tanke på detta har det spekulerats i italienska medier att det kan vara en novax-attack och inte bara en cyberattack där förövarna vill ha stora pengar. Det förekommer motstridiga uppgifter om huruvida en lösensumma utkrävts från hackarna för att avblockera den information som nu är låst.

– Läget är mycket allvarligt, säger regionens guvernör Nicola Zingaretti och tvekar inte när han säger:

– Vi är utsatta för digital terrorism och det är oerhört illa men vi kommer inte att förhandla med några hackare.

Enligt italienska medier följer tekniskansvariga och högt uppsatta ledare inom EU utvecklingen och ser mycket allvarligt på den.

Hemmajobbare blev hackad

Polizia Postale, som utreder attacken, uppger att det är en anställd boende i Frosinone utanför Rom som blivit hackad, när han arbetat hemifrån. Det väcker i sin tur debatt kring frågan om hemarbete och datasäkerhet. Hackarna kom över den anställdes lösenord till dennes vpn-klient, som ger åtkomst till interna system även utanför arbetsplatsen.

Hackarna kunde sedan plantera in en slags trojansk häst, en mjukvara som heter Emotet och bedöms vara en av världens mest skadliga. Efter det kunde de hacka sig allt djupare in i regionen Lazios system och ta kontroll över dem.

Väcker oro för säkerheten

En svaghet i systemet är att det inte ska ha krävts tvåvägsautentisering med även ett sms med en bekräftelsekod eller liknande, förutom lösenord.

Att detta kunnat leda till den värsta cyberattacken i landets historia väcker oro och debatt kring hur sårbara datasystemen ofta är, även när det gäller livsavgörande områden som sjukvården. Allt medan arbetet för att återta kontrollen fortsätter i en kamp mot klockan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer