Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vittnen berättar hur israelisk militär öppnade eld mot folkmassorna. Den israeliska armén har släppt filmer som uppges visa palestinier som rusar mot hjälpsändningarna. Foto: EBU

Västledare fördömer ”blodbad” i Gaza stad

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron fördömer Israels militär för att ha skjutit mot civila i samband med att en hjälpsändning nått Gaza stad.

"Ytterligare ett blodbad bland civila i Gaza i desperat behov av humanitär hjälp", kommenterar EU:s utrikeschef Josep Borrell.

"Djup indignation över bilderna som kommer från Gaza där civila har beskjutits av israeliska soldater", skriver Macron i ett uttalande på X.

"Jag uttrycker mitt starkaste fördömande av dessa skjutningar och uppmanar till sanning, rättvisa och respekt för internationell rätt", fortsätter den franske presidenten.

Krig mellan Israel och Hamas

Han kräver omedelbar vapenvila så att humanitär hjälp kan nå fram.

"Allvarlig kränkning"

Kaos uppstod i samband med att en konvoj med nödhjälp, koordinerad av Israels militär, anlände till Gaza stad tidigt på torsdagsmorgonen. Över 100 personer har bekräftats döda och fler än 750 är skadade, enligt hälsomyndigheterna i det Hamasstyrda Gaza.

"Dessa dödsfall är helt oacceptabla", säger EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande på X.

"Att beröva människor hjälp i form av mat utgör en allvarlig kränkning av den internationella humanitära rätten."

Oklara omständigheter

Tusentals hungrande människor rusade mot de 38 lastbilarna. Uppgifterna går isär om vad som hände sedan.

Enligt palestinska vittnesmål öppnade israeliska soldater eld in i folkmassan.

Israels militär (IDF) medger att skott avlossats, men hävdar enligt israeliska medier att många av offren skadades i det kaos som uppstod innan och att militären bär ansvar för färre än tio av dödsfallen.

Extrainsatt möte

Hjälpkonvojen kom från privata aktörer i Egypten och koordinerades av Israel, enligt IDF.

FN:s säkerhetsråd kallades till ett extrainsatt möte på torsdagskvällen på grund av händelsen, som också fördöms av FN:s generalsekreterare António Guterres.

Även Italiens utrikesminister Antonio Tajani samt Spaniens dito José Manuel Albares har efter händelsen vädjat om vapenvila för att möjliggöra hjälpsändningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet