Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tvärtemot vad Påve Franciskus sagt tidigare så går nu Vatikanen ut med beskedet att homosexualitet är synd. Den katolska prästen Bryan Massingale (t.v) är besviken. Foto: Alessandro di Meo/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vatikanen: Katolska präster ska inte välsigna homosexuella par

Uppdaterad
Publicerad

Katolska präster ska inte välsigna samkönade relationer. Det uttalade Vatikanen på måndagen med motiveringen att ”gud kan inte välsigna synd”. Beskedet går tvärtemot vad Påve Franciskus sagt tidigare – men han ställer sig ändå bakom det.

Det är Troskongregationen, som förkunnar katolsk doktrin, som menar att katolicismen inte ska välsigna samkönade par. Detta som svar på en fråga till kongregationen om hur katolska präster ska förhålla sig till homosexuella par.

En del katolska församlingar vill ge sådana välsignelser för att välkomna fler till kyrkan – men Vatikanen säger nu alltså tvärt nej.

Inte vad påven sagt tidigare

Det här går tvärtemot mycket av det Påve Franciskus har sagt genom åren. När han tillträdde för åtta år sedan överraskade han genom att deklarera att den katolska kyrkan ska vara öppen också för frånskilda, homosexuella och för kvinnor som gjort abort.

– Om en homosexuell person har den sanna viljan och söker Gud, är jag inte den som kan döma henne, sa Franciskus då.

Och så sent som i oktober förra året medverkade i en dokumentär där han uttryckte sitt stöd för samkönade partnerskap. Han ville se en civil lag som tillät samkönade partnerskap, utan att ändra kyrkans syn på saken.

Beskedet i dag från Vatikanen innebär att det mäktigaste departementet inom katolicismen, Troskongregationen, anser att alla välsignelser som katolska präster utfärdat till homosexuella par är otillåtna. Och påven ställer sig bakom det.

Katolsk präst besviken

Den katolska prästen Bryan Massingale, som själv är öppet homosexuell, blev besviken när han fick beskedet.

– Att höra folk beskriva homosexuellas önskan efter kärlek och ömhet som syndigt gör mig förkorossad, säger han.

Massingale har under de senaste 20 åren varit en av få katolska präster som öppet gått emot kyrkans linje.

– Jag är rädd att sådana här handlingar gör att kyrkan framstår mindre trovärdig för allt fler människor, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer