Oblat måste innehålla gluten meddelar Vatikanen. Foto: TT

Vatikanen förbjuder glutenfri nattvard

Uppdaterad
Publicerad

Om du är glutenintolerant och vill ta nattvard kan det bli problem. Enligt Vatikanstaten är det inte tillåtet att ha nattvardsbröd utan gluten.

Vatikanen har via sin radio skickat ut meddelande om de regler som gäller kring nattvarden, skriver NRK. Och det ställs hårda krav på innehållet. Den katolska nattvarden måste innehålla gluten. I informationen som gått ut till biskoparna står det att brödet i nattvarden får lov att ha ett lågt gluteninnehåll, men det får inte vara helt fritt från veteproteinet.

LÄS MER: Här tar Vatikanen emot Trump

Brödet måste vara osyrat och uteslutande bakat på vete står det i brevet som också understryker att det är mycket allvarligt om man introducerar andra ingredienser.

Kardinalen Robert Sarah, som är författaren bakom informationsbrevet skriver också att bröd som är delvis glutenfritt är i sin ordning så länge det inte är nödvändigt att lägga till främmande substanser. Det är heller inte godkänt att använda procedurer som förändrar brödets natur under bakningen.

Regler även kring vinet

Informationsbrevet skickades ut för att påminna prästerna om deras ansvar att se till att nattvardsbrödet lever upp till de centrala specifikationerna, särkilt i en tid när oblat nu går att köpa i affärer och på internet.

LÄS MER: SVT-fotografens sista bild från Vatikanen: Men är det inte..?

Brevet upprepar också reglerna för nattvardsvinet som symboliserar Jesu blod. Vinet måste vara naturligt, från druvor och rent. Det måste också tas om hand på rätt sätt så att det håller sig väl och inte surnar. Däremot kan ojästa druvor accepteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer