Sydkoreas president Moon Jae-In och påve Franciskus, under mötet då Moon lämnade en inbjudan till påven å Nordkoreas vägnar. Foto: TT

Påven öppnar för möte med Nordkorea

Publicerad

Påve Franciskus överväger att tacka ja till Nordkoreas inbjudan att besöka landet, enligt Vatikanens statssekreterare Pietro Parolin.

Det var under torsdagens möte mellan påven och Sydkoreas ledare som president Moon Jae-In framförde inbjudan å Nordkoreas vägnar.

– Påven är villig att göra resan, men en sådan resa skulle kräva ordentliga förberedelser, sade Parolin efter mötet.

Inbjudan ska ses som symbolhandling för att understryka fredsförsöken på den koreanska halvön, enligt uppgifter från presidentkansliet i Sydkorea.

Om resan blir av, skulle det vara första gången som en påve sätter sin fot i landet.

Det finns väldigt lite information om hur många nordkoreaner som är katoliker. Förutom en handfull statligt kontrollerade böneplatser – inklusive en katolsk kyrka i huvudstaden Pyongyang – är det inte tillåtet att bedriva religiösa aktiviteter och myndigheterna har upprepade gånger fängslat utländska missionärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.