Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tre mirakel som hänt i modern tid enligt katolska kyrkan. Foto: ED JONES

Vatikanen skärper reglerna för mirakel

Uppdaterad
Publicerad

Vatikanen skärper reglerna för när de ska utreda uppgifter om övernaturliga händelser.

Påstådda visioner eller mirakel kan skada djupt troende, skriver heliga stolen och varnar för "fantasier".

Till synes oförklarliga fenomen med religiösa förtecken, som kristna statyer som börjar gråta, kan vara katolska mirakel – eller rena fantasier.

Ett nytt ramverk ska hjälpa katolska biskopar att avgöra huruvida det påstådda gudomliga ingripandet verkligen är ett budskap från Gud eller ett helgon.

Dagens regelverk, som skrevs ned 1978, är enligt Vatikanen föråldrade och direkt farliga i en digital värld där fler bluffmakare kan se en chans att tjäna pengar på troende.

Biskoparna kan enligt den nya texten få handskas med förfalskningar som är "teologiskt fel" och anses kunna skada kyrkans anseende och trovärdighet.

Sex möjligheter

Kyrkan kommer att ha sex möjliga slutsatser att välja mellan vid ett rapporterat mirakel, från tillräckligt trovärdig till falskt. Men inte att förbehållslöst utropa ett mirakel eller gudomligt ingripande.

En händelse som anses tillräckligt trovärdig kategoriseras som "nihil obstat", vilket innebär att där inte finns något som går mot den kristna tron och att det därmed står fritt för katoliker att se det som heligt.

Biskoparna måste bland annat ta hänsyn till "sekulär mentalitet", överförenklade budskap och att människor kan "vara lagda åt lögnaktighet".

För bara två månader sedan fick Vatikanen förklara ett påhittat mirakel som falskt. Det gällde en staty utanför Rom, föreställandes jungfru Maria, som sades kunna utföra mirakel, inklusive att få en pizza att växa i storlek.

Ingen telegrambyrå

Och det är just den sortens falsarier som Vatikanen vill få bort.

– Det finns omständigheter där allt inte är svart eller vitt, säger kardinal Victor Manuel Fernández enligt AFP, men medger samtidigt att:

– Ibland blandas möjliga gudomliga uppenbarelser med mänskliga tankar och fantasier.

Påve Franciskus tillhör de som riktat kritik mot tvivelaktiga mirakel.

– Jag föredrar att se den heliga madonnan som vår moder och inte som en kvinna som styr en telegrambyrå, sade han om en staty av jungfru Maria i Bosnien och Hercegovina som sades förmedla gudomliga budskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.