Beslutet innehåller flera inskränkningar – välsignelse får inte ges vid ett formellt bröllop. Foto: ANGELO CARCONI

Vatikanen välsignar samkönade partnerskap

Uppdaterad
Publicerad

Vatikanen godkänner välsignelse av samkönade äktenskap, med förbehållet att välsignelsen inte får genomföras vid ett formellt bröllop.

Påve Franciskus ställer sig bakom Vatikanens beslut att godkänna välsignelse av samkönade partnerskap.

Beskedet på måndagen från Vatikanen innebär en enorm och grundläggande förändring inom katolska kyrkan – men beslutet innehåller inskränkningar.

Vatikanens godkännande innehåller förbehållet att välsignelsen inte får ges vid ett formellt bröllop. Det ska inte heller bli en officiell rit, utan ske utanför de formaliserade formerna för ett katolskt äktenskap.

I dokumentet skriver Vatikanen att ”möjligheten att ge välsignelse till par i irreguljära läge och för par av samma kön”, följt av att ”denna välsignelse ska aldrig förmedlas i samband med ceremonier i form av registrerat partnerskap eller vid sådana”.

Den monumentala förändringen inom katolska kyrkan förklaras med att troende människor inte ska utsättas för ”en utmattande moralanalys”.

Dokumentet hänvisar också till en skriftväxling mellan påve Franciskus och två kardinaler som betraktas som konservativa. Skriftväxlingen publicerades i oktober, och lade fast en riktning om att välsignelse kunde ges i vissa fall och om den inte sammanblandas med ritualen som omgärdar äktenskapets sakrament.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.