Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler döda efter översvämningar i regionen Marche i Italien. Foto: Alberto Pizzoli / TTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Regnoväder i Italien – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio personer har dött och flera saknas efter ett kraftigt regnoväder i Ancona i centrala Italien. Gator har vattenfyllts och flera personer har drunknat när deras bilar fyllts av vatten. Över 50 personer uppges också ha skadats.

– Alltihop gick väldigt fort, folk togs med överraskning, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup.

I italienska medier går det kraftiga regnet under benämningen vattenbomb – gator i byar och mindre städer har totalt översvämmats i Anconcaregionen. Under fredagseftermiddagen har dödssiffran stigit till tio och 50 personer vårdas på sjukhus för skador.

Fyra saknas, bland de saknade finns två barn, enligt italienska Rai. Ett av barnen sveptes med av vattenmassorna i samband med att hans mamma försökte ta sig ur sin bil som översvämmats av vatten.

På vissa håll i regionen har det fallit 400 millimeter vatten, vilket motsvarar en tredjedel av den normala regnmängden under ett år, skriver La Stampa.

– Det var inte en explosion av vatten, det var en tsunami, säger borgmästaren i Barbara, Riccardo Pasqualini, till italienska public service-radion Rai.

Dragi på väg till områdena

Av dödsoffren har flera drunknat när deras bilar vattenfyllts. I staden Senigallia har floden Misa översvämmats och bilder från platsen visar hur räddningstjänsten undsätter människor med hjälp av gummibåtar.

På flera platser håller skolor stängt och el- och telefonförbindelser har slutat att fungera. Italiens premiärminister Mario Draghi kommer att resa till de områden som drabbats. Enligt italienska medier har ministerrådet godkänt ett lokalt nödläge i regionen Marche.

En bil förstördes när gatorna i Ancona vattenfylldes. Foto: Alessandro Di Meo/EPA/TT

Jennifer Wegerup, SVT:s Italienkorrespondenten, är på väg till Senigallia och beskriver läget som ”väldigt allvarligt”.

– Det är flera olika ställen som har drabbats. Alltihop gick väldigt fort, folk togs med överraskning, säger hon.

Varm sommar ligger bakom

Enligt SVT:s meteorolog Pererik Åberg beror de stora regnmängderna på de höga temperaturerna i Italien under sommaren.

De har dels resulterat i att marken är torr, vilket gör att vattnet inte har någonstans att ta vägen. Dels i att vattentemperaturen i Adriatiska havet, norr om Italien, är högre än vad de brukar vara, vilket skapar stora mängder vattenånga i luften.

– Torr luft har kommit in från norr och när den har träffat den här mycket varma luften i samband med lågtrycksbildningen så har det blivit en vattenbomb. Det har blivit mycket mer intensivt än vad man trodde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer