Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera av Venedigs kanaler är nästan helt torrlagda och har påverkat framkomligheten i staden. Ser mer i klippet. Foto: Luigi Costantini/AP/TT

Vattenbrist i Venedigs kanaler lämnar gondoler strandade

Uppdaterad
Publicerad

En och annan turist på plats i Venedig måste ha känt ett stort antiklimax i dagarna när de kommit fram till turistmålet och funnit många av den romantiska stadens ikoniska kanaler nästan helt torrlagda.

Torkan beror på lågvatten som gjort att mest lera syns under många av broarna i staden, som annars brukar ha problem med översvämningar.

Men det är inte bara i Venedig som vattenståndet är lågt – även andra delar av Italien är drabbade. Miljöorganisationer är nu oroade att landet kommer drabbas av ännu en torka, efter att de i juli förra året drabbades av vad som anses vara en av Italiens värsta torkor på 70 år.

I alperna har hälften av den normala mängden snö fallit under vintern, vilket bland annat resulterat i att Italiens längsta flod, Po, som löper från Alperna ner till Adriatiska havet, har 61 procent mindre vatten än normalt vid den här tiden på året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.