Våldsamheter bröt ut under torsdagen i västra Belfast när nationalistiska ungdomar attackerade polisen, som skingrade massorna med vattenkanoner. Foto: Mark Marlow/TT

Nya våldsamma upplopp i Nordirland – Vattenkanoner användes av polis

Uppdaterad
Publicerad

Nytt tumult uppstod i västra Belfast i Nordirland under torsdagen efter en veckas oroligheter. Den här gången kastades bensinbomber och smällare mot polisen vid gränsen av främst nationalistiska ungdomar, på gränsen mellan uniontrogna och nationalistiska delar av staden, rapporterar BBC.

Polisen använde vattenkanoner för att stoppa upprorsmakarna, något de inte gjort på sex år enligt BBC. Under de senaste dagarnas våldsamheter har minst 50 poliser skadats.

Lokala medier skriver att det är ungdomsgäng som attackerar polisen med stenar och flaskor. Enligt Belfast Telegraph har lokala fotbollsklubbar uppmanat unga män att komma dit och träna istället för att göra upplopp.

Vita huset fördömer våldet

Nordirlands justitieminister Naomi Long twittrade att ”nationalistiska ungdomar” kastade sten mot polisen och det här måste få ett slut ”innan någon mister livet”. USA:s president Joe Biden fördömer våldet i Belfast genom en talesperson.

Den styrande koalitionen i Nordirland skrev under torsdagen i ett uttalande: ”Våra politiska ståndpunkter skiljer sig åt på många sätt, men vi står enade i vårt stöd för lag och ordning och vi går samman för att stödja polisen”.

Marscher planeras

Nu planerar unionister otillåtna parader i helgen på flera olika håll, i ett försök att försvåra för polisens arbete, skriver Belfast Telegraph.

Våldsamheter har blossat upp i Nordirland de senaste dagarna på grund av en brexitgräns som unionister, som är lojala till Storbritannien, motsätter sig, och en begravning där medlemmar av nationalistiska partiet Sinn Féin bröt mot coronalagar utan att åtalas för det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer