Växande oljeläckage från haverist

Uppdaterad
Publicerad

Oljeläckaget växer från ett grundstött lastfartyg öster om Nya Zeeland. Besättningen sände på tisdagen nödsignaler och fartyget utrymdes i grov sjö.

Oljeutsläppet har femfaldigats. Det gör det till landets värsta maritima miljökatastrof hittills, enligt miljöminister Nick Smith.

Båtar i närheten har tagit hand om besättningen på 36 man från det skadade Liberiaflaggade fartyget Rena som riskerar att brytas sönder.

Uppemot 1.700 ton tjock brännolja uppges ha funnits i fartygets tank. Mellan 130 och 350 ton olja läckte ut i ett fem kilometer brett bälte på tisdagsmorgonen och 20 ton olja har redan nått en av Nya Zeelands populäraste stränder på Nordön. Fåglar har dött i ett område där sälar, valar och delfiner också finns.

Kan få svåra följder

Jonas Fejes, oljeskadeexpert på IVL Svenska miljöinstitutet, jämför olyckan med utsläppet från det kinesiska fartyget Fu Shan Hai, som våren 2003 kolliderade och sjönk mellan Bornholm och Skåne. Fartyget hade omkring 1 500 ton brännolja i tanken, allt läckte ut och förorenade 40 kilometer skånska stränder.

Den tidsödande saneringen krävde mycket personal och kostade 80 miljoner kronor.

-Brännolja är enormt kletig och kan bli kvar länge på stränderna. Det är vår i Nya Zeeland och oljeutsläppet kommer vid den absolut sämsta tidpunkten på året. Badstränder hotas, liksom fåglar som nu häckar i skyddade vikar och övrigt djurliv som startar upp efter vintern, säger Jonas Fejes till TT.

Försöker täta

Försök har nu gjorts att täcka skadorna i Renas läckande oljetankar. Men myndigheterna räknar med att mer olja kommer att rinna ur lastfartyget och säger att ytterligare föroreningar på stränderna är oundvikliga.

Omkring 250 personer, bland dem experter från flera länder, hjälper räddningsarbetarna att rensa stränderna och rengöra drabbade fåglar. Ytterligare 300 anställda vid försvaret står beredda att gripa in.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.