Växande oro över ”hård” gräns på Nordirland

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av invånarna på Nordirland röstade för att Storbritannien skulle vara kvar i EU. Nu växer oron över att det gamla gränssystemet kan återinföras efter att Storbritannien lämnat unionen.

-Det är något man absolut inte vill ha tillbaka, säger Thella Johnson, journalist och Nordirlandkännare.

En återgång till det gamla är inte emotsett av någon.

– Den gränsen är förknippad med väldigt mycket lidande hos båda sidor av befolkningen, säger Thella Johnson.

Det juridiska kaos som Brexit skulle kunna innebära kan lämna utrymme för grupper som vill sabotera det 20 år gamla fredsavtalet i Nordirland. Senast i januari i år detonerade en bilbomb i staden Londonderry, Polisens huvudspår är att det är gruppen New IRA, en utbrytargrupp från numera icke krigförande IRA, som ligger bakom attacken som riktades mot en domstolsbyggnad i staden.

Motståndet blir förenande kraft

Men motståndet för att lämna EU verkar också vara en förenande kraft för folket på ön.

-Det man kan se i protesterna mot Brexit är att både protestanter och katoliker deltar. Folket har svetsats samman till ett eget land mer än någonsin tidigare, säger Thella Johnson i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.