Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från de senaste tidens eskalerade attacker mot Ukrainas elförsörjning och hör vad elnätsbolaget vill göra åt det i videon. Foto: SERGEY KOZLOV

Veckor av attacker mörklägger ukrainska städer

Publicerad

Ryssland fortsätter sina attacker mot Ukrainas elförsörjning. Sedan den 22 mars har nya attacker riktade mot landets energiinfrastruktur skett nästan dagligen.

– Deras mål är att mörklägga ukrainska storstäder, säger Volodymir Kudrytsjij, chef för det elnätsbolaget Ukrenergo till Reuters.

Odessa, Lviv och Charkiv har alla drabbats av ryska anfall med robotar och drönare direkt riktade mot kritisk energiinfrastrukur, oftast transformatorstationer.

I Charkiv i östra Ukraina har attackerna under de senaste dagarna lett till långa elavbrott och mörkläggningar. I en intervju med ukrainska nyhetssajten Liga beskriver stadens borgmästare Ihor Terekhov den tuffa situationen.

Kriget i Ukraina

– Nästan all viktig energiinfrastruktur har redan förstörts. Läget för energiindustrin är nu mycket svårt.

Planen för att skydda elnätet

Men elnätsbolaget Ukrenergo vill i en intervju med Reuters inte prata om någon kollaps av landets elförsörjning, utan menar att det handlar om lokala utmaningar.

– En kollaps är en okontrollerad nedsläckning av ett helt elnät. Det har inte hänt och kommer inte hända, säger Ukrenergos chef Volodymir Kudrytsjij,

Men efter den 22 mars har de ryska attackerna mot Ukrainas elförsörjning eskalerat. Se mer om det i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet