Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Elin Jönsson om Darja Duginas död.

Ryssland: Ukrainare dödade Darja Dugina – dotter till ”Putins hjärna” – i bilbomb

Uppdaterad
Publicerad

Darja Dugina, dottern till den ryska statsvetaren och ideologen Aleksandr Dugin – även känd som ”Putins hjärna” – har dött i en bilexplosion orsakad av en ditplacerad bomb. Det är okänt vem som placerade bomben som dödade Darja Dugina – men målet tros egentligen ha varit fadern.

Så vem är Aleksandr Dugin och varför dödades hans dotter?

Fader och dotter Dugin hade under söndagskvällen varit på en festival utanför Moskva. Efter festivalen valde de att ta två olika bilar hem, när en bomb exploderade i den bil Darja Dugina satt i.

Explosionen ska ha skett nära byn Bolshiye Vyazemy, 20 kilometer väst om Moskva.

Bilen Darja satt i tillhörde egentligen fadern – som antas ha varit målet för attentatet. Men vem är Aleksandr Dugin och varför skulle någon vilja döda honom – eller möjligtvis både honom och dottern Darja?

Inflytelserik ultra-nationalist

Aleksandr Dugin har sedan länge varit en känd statsvetare och ideolog känd för sin syn på ”Rysslands plats i världen”. Hans ultra-nationalistiska och anti-europeiska idéer sägs ha påverkat Vladimir Putin expansiva utrikespolitik – varför Dugin ofta har kallats för ”Putins hjärna”.

Redan 2008 förespråkade Dugin att Ryssland skulle annektera Krimhalvön, och Dugin har ofta sagt att ett krig mellan Ukraina och Ryssland är oundvikligt, skriver BBC.

Dessutom grundar sig hans ”duginska” teorier i att Rysslands uppdrag är att utmana USA:s världsherravälde, med hjälp av Iran och olika EU-skeptiska länder.

Dottern också förespråkare för Rysslands anfallskrig

Darja Dugina, som var journalist, blev alltmer känd på senare tid för sitt stöd till Rysslands anfallskrig och invasion av Ukraina.

– Men det är först nu efter sin död som hon blev känd och fick ett pris av Putin för sin patriotism, säger SVT:s utrikesreporter Elin Jönnson i kvällens Rapport.

Både fadern och dotter har drabbats av sanktioner från Väst för att ha ”agerat för att destabilisera Ukraina” – Aleksandr Dugin redan 2015 och Darja Dugina sedan augusti 2022.

Ukraina tillbakavisar inblandning i attentatet

Den ryska säkerhetstjänsten FSB anklagar Ukraina för att ligga bakom Darja Duginas död och pekar specifikt ut en namngiven ukrainsk kvinna, rapporterar Reuters. Ukraina har dock avfärdat Rysslands anklagelser.

– Ukraina har naturligtvis ingenting med detta att göra, eftersom vi inte är en kriminell stat, som den Ryska federationen, och ännu mindre en terroriststat”, säger Mykhailo Podolyak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj.

Maria Zakharova, talesperson för Rysslands utrikesministerium, sa i ett inlägg i Telegram att om någon ukrainsk koppling hittades skulle det betyda ”statlig terrorism”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt ryska säkerhetstjänsten FSB ligger en ukrainsk kvinna bakom journalisten Daria Duginas död. Foto: AFP PHOTO / Russian Investigative Committee / handout

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.