President Nicolás Maduro – Chávez efterträdare – och den av chavisterna styrda valkommissionen har erkänt förlusten. Men det är presidenten som utser regeringen och Maduro har manat sina anhängare ut på gatorna idag för att försvara Hugo Chávez socialistiska revolution. Ledarna för den brokiga allians som vann parlamentsvalet har gjort likadant och eftersom det finns hårdföra krafter på båda sidor är risken för en våldsam urladdning uppenbar.
Våldet sticker ut
Att oppositionsalliansen MUD (Demokratisk Enhet) vann valet var egentligen självklart. Sedan Maduro tog över för tre år sedan har i princip allt gått åt fel håll. Tre saker som har gjort vardagen miserabel för de flesta sticker ut.
Värst, på sätt och vis, är våldet. I fjol tror man att ungefär 28.000 människor mördades här i landet. Med samma mordfrekvens skulle vi i Sverige ha sett över 9000 mord förra året. Och de flesta som mördas i Venezuela är människor som har det rätt illa ställt, chavisternas kärntrupper.
Vardagen bröt ihop
Korruption, kompisvälde och maktmissbruk klagar alla över. Det som till slut fick folk att överge Venezuelas ”Enade socialistiska parti” var att den ekonomiska politiken har fått hela vardagen att bryta ihop. Viktiga basvaror säljs till så låga priser att ingen vill producera dem. Alltså är det brist på allt från blöjor och toalettpapper till mjölk och majsmjöl.
När ryktet sprids att en affär fått en leverans av blöjor, eller kanske kyckling kan folk köa i timmar för att få handla. Men man får bara handla en dag i veckan, beroende på slutsiffran på id-kortet – och man måste lämna sitt fingeravtryck i affären.
Lendy, som jag träffar i den största – och våldsammaste – kåkstaden i Caracas, är en typisk chavist.
– Jag var chavist så länge Chávez levde, säger hon till SVT Nyheter.
Lever på minimilön
Hörde man till underklassen och bodde i en kåkstad var det nästan en självklart att man stöttade Chávez.
Under hans tid vid makten halverades fattigdomen och miljoner människor fick bättre utbildning, bättre bostäder och ett värdigt liv, även om det fortfarande var rätt fattigt.
Nu lever Lendy på en minimilön och lite matkuponger. Lönen är knappt 10.000 bolívares. För att överleva på den lönen är man hänvisad till bara de priskontrollerade matvaror som det så ofta är brist på.
– Det var varubristen som till sist släppte anden ur flaskan, säger hon.
Under Chávez tid steg oljepriset konstant och Venezuela, som har världens största oljereserver, pumpade och sålde och använde vinsterna till att förbättra livet för de fattiga – drygt 50 procent av befolkningen när Chávez tillträdde och bara drygt 20 procent när han dog. En sådan dramatisk förbättring för en fattig folkmajoritet, på så kort tid, kan närmast ses som ett mirakel.
”Måste göra en u-sväng”
Då var inkomsterna så stora att folk gradvis fick det bättre hela tiden trots ett ineffektivt ekonomiskt system, korruption och maktmissbruk. Men nu får Venezuela så lite betalt för sin olja att staten är konkursmässig, budgetunderskottet lär vara uppemot 30 procent. För att lösa krisen valde man att trycka upp nya pengar, massor av pengar något som ledde till att inflationen exploderade.
För 2015 tros den hamna på runt 230 procent, fast precis som när det gäller våldet publiceras inte längre några officiella siffror.
– Vi måste göra en u-sväng, säger Lendy.
Hon, som de allra flesta, ser ju vilka absurda effekter politiken under Maduro har fått.
Valutakursen till exempel. Enligt den officiella kursen är hennes månadslön runt 14.000 svenska kronor. Räknar man istället med den verkliga valutakursen tjänar Lendy inte mer än cirka en dryg svensk hundralapp i månaden.
Oppositionen, som nu tar över den lagstiftande församlingen, vet att systemet måste förändras i grunden. Också många av de fattiga förstår det, och de förstår att det kommer att göra ont. Men det är fortfarande presidenten som bestämmer. Och han vill inte medge att systemet gått i kras.
Politiskt kaos väntar
Därför väntar nu en politisk konfrontation utan dess like. Risken är stor att regeringen och parlamentsmajoriteten ägnar det mesta av sina krafter åt att sabotera för varandra, i stället för att ta itu med landets enorma problem.
Våldet ligger och lurar strax under ytan här i Venezuela och i kulisserna står militären beredda.