Venezuela höjer bensinpriset – från 7 öre till 6 kronor Foto: AP

Venezuela höjer bensinpriset – med 6000 procent

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, fredag den 19 februari, höjs bensinpriset i Venezuela – och det rejält. En liter 95-oktanig bensin kostar idag 0,10 bolívares som Venezuelas valuta heter. I morgon kostar den 6 bolívares. En höjning med 6000 procent.

Det är första gången på 20 år som bensinpriset höjs i Venezuela och fram till idag kan man säga att bensinen i Venezuela i praktiken har varit gratis. Bensinstationerna är i princip alla bemannade och det har varit brukligt att ge den som fyller tanken tre, fyra gånger mer i dricks än vad själva bensinen kostat. En full tank kostar långt mindre än en flaska mineralvatten.

Klurigt vad besinen egentligen kostar

Men vad bensinen faktiskt kostar är inte helt lätt att reda ut. För det beror på vilken valutakurs man använder när man räknar. I Venezuela finns nämligen minst tre olika valutakurser. Enligt den officiella kursen är en bolívar idag värd ungefär en krona och femtio öre. I morgon devalveras valutan så att värdet sjunker till ungefär 90 öre. Räknat på de valutakurserna stiger bensinpriset från 15 öre per liter till knappt sex kronor. Då blir det plötsligt riktigt dyrt.

Men det finns också ett par andra halvofficiella valutakurser, där valutan är värd mycket mindre och så finns den kurs som gäller på svarta marknaden. Enligt den kursen är en bolívar värd mindre än ett öre! Räknat på den valutakursen kommer bensinen i Venezuela också efter den extrema prishöjningen att vara ofattbart billig; ungefär fem öre per liter.

Våldsamma protester

Förra gången bensinpriset i Venezuela höjdes (1989) ledde det till omfattande protester och våld. Främst på grund av att kollektivtrafiken då blev avsevärt dyrare. Minst tre hundra människor dog i våldsamheterna. Risken för våldsamma protester är nog mindre den här gången. Praktiskt taget alla i Venezuela inser att priset måste upp. Många inser också att hela det ekonomiska systemet måste förändras i grunden.

Men så länge president Nicolás Maduro är den som bestämmer lär problemen fortsätta. För om valutans värde också officiellt får avgöras av marknadskrafterna (eller kanske spekulanterna) blir i ett slag landets minimilön på 10 000 bolívares (idag officiellt 15 000:-) inte ens värd hundra kronor i månaden och befolkningen i världens oljerikaste land den fattigaste i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.