– Det är svårt att få jobb. Och får man jobb betalar de jättelite eller så betalar de vad de har lust med, för att man är papperslös, säger Sarai Bolaños. Foto: Sebastián Rocha/SVT

Miljontals venezuelaner söker bättre liv i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Venezuela är djupt märkt av ekonomisk kris och de senaste åren har drygt fem miljoner venezuelaner flytt – de flesta till grannlandet Colombia där man hoppas få uppehållstillstånd.

– Pengarna räckte inte till i Venezuela, säger Sarai Bolaños som är papperslös.

En ny lag i Colombia ger över en miljon papperslösa venezuelaner möjlighet att ansöka om tioåriga uppehållstillstånd, och på så sätt få tillgång till sjukvård, utbildning och vita jobb.

– Det är svårt att få jobb. Och får man jobb betalar de jättelite eller så betalar de vad de har lust med, för att man är papperslös, säger Sarai Bolaños.

Colombias beslut att ge de venezuelanska migranterna uppehållstillstånd har fått stor uppmärksamhet i omvärlden och initiativet får beröm från påven, FN och USA:s nya regering.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.