Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent berätta om varför Venezuela vill annektera Guyana. Foto: SVT

Venezuelas hot mot Guyana blir FN-fråga

Publicerad

FN:s säkerhetsråd möts bakom stängda dörrar på fredagskvällen med anledning av den snabbt eskalerande konflikten mellan Venezuela och Guyana.

– Det är svårt att veta hur långt president Nicolás Maduro är beredd att gå, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Trots internationella protester hölls i söndags en folkomröstning med frågan om Essequibo i grannlandet Guyana egentligen ska tillhöra Venezuela. Enligt venezuelanska myndigheter deltog 10,5 miljoner av landets 20,7 miljoner röstberättigade invånare, och 95 procent röstade ja.

Mötet i FN:s säkerhetsråd sker på initiativ av Guyana, som hävdar att Venezuelas agerande i den oljerika regionen Essequibo ”hotar internationell fred och säkerhet”.

– Venezuela har i över 100 år haft territoriella anspråk på Essequibo. Men anledningen till att president Maduro lyfter frågan just nu är de enorma rikedomarna i området, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Hög ekonomisk tillväxt

De senaste åren har man hittat enorma fyndigheter av olja och gas, vilket gett Guyana världens högsta ekonomiska tillväxt, berättar Tigran Feiler.

På onsdagen efter omröstningen föreslog Venezuelas president vid ett regeringssammanträde att ett lagförslag ska skickas till parlamentet om att utropa en ny provins i regionen som tillhör grannlandet Guyana.

Nicolás Maduro har också beordrat det statliga oljebolaget att omedelbart utfärda licenser för utvinning av råolja i regionen.

Oro för globala konsekvenser

Tigran Feiler berättar att oron för att konflikten ska få globala konsekvenser växer.

– Venezuela har nära band till länder som Ryssland, Kina och Iran.

På torsdagen meddelade USA att man ska genomföra gemensamma militärövningar med Guyana, något som den venezuelanske försvarsministern Vladimir Padrino Lopez kallade för en ”beklaglig provokation”, i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva har uttryckt oro över eskaleringen.

– Är det något vi inte vill ha i Sydamerika, så är det krig, sade han.

Även Storbritanniens utrikesminister David Cameron har uttalat sig om konflikten.

– Landsgränserna fastställdes 1899. Jag ser absolut inga skäl till ett ensidigt agerande från Venezuelas håll, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.