Militärfordon i Venezuela Foto: TT

Venezuelas konstituerande församling hävdar stor makt

Uppdaterad
Publicerad

FN har dokumenterat ”omfattande och systematiskt övervåld och godtyckligliga gripanden” mot demonstranter i Venezuela.

Landets nya konstituerande församling har samtidigt utfärdat ett dekret med innebörden att den står över alla andra myndigheter och institutioner.

Dekretet innebär att varken parlamentet – där oppositionen är i majoritet – eller andra institutioner kan påverka de lagar som klubbas igenom i den nya regimtrogna församlingen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt FN:s granskning har 5 051 personer i Venezuela blivit godtyckligt gripna i Venezuela sedan april. Bland dem finns fler än 1 000 personer som tros vara frihetsberövade fortfarande.

Krisen i Venezuela

-Ansvaret för de brott mot mänskliga rättigheter som vi rapporterar om ligger på högsta regeringsnivå, säger Ravina Samdasani som är talesperson för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein.

Grannar erkänner inte ny församling

Flera toppdiplomater, bland dem utrikesministrar, från tolv länder säger i ett uttalande att de inte kommer att erkänna Venezuelas nya grundlagsförsamling. Landet bryter mot grundläggande demokratiska rättigheter, slår de fast efter ett möte där bland annat representanter för Kanada, Brasilien, Mexiko och Argentina medverkade.

Perus utrikesminister Ricardo Luna läste upp uttalandet efter gruppens möte i Lima, och sade själv att landet nu är en diktatur, enligt Reuters.

Länderna kommer inte att erkänna beslut som fattats av den nya församlingen som Venezuelas president Nicolás Maduro drivit igenom, sade han också.

Kräver frisläppanden

FN kräver att brotten utreds, att de godtyckligt gripna släpps och att regimen ser till att skydda Venezuelas bortdrivna riksåklagare Luisa Ortega Díaz.

På tisdagen meddelade Venezuelas högsta domstol Ramón Muchacho, oppositionell borgmästare i Chacao, ska gripas. I ett uttalande skriver domstolen att Muchacho har dömts till 15 års fängelse för domstolstrots eftersom han inte hållit gatorna fria från demonstranter.

”Vi fördöms för att vi gör vårt jobb, för att vi garanterar den legitima rätten att hålla fredliga demonstrationer och alla venezuelaners rätt att utöva sina civila och politiska rättigheter”, skriver Muchacho i ett mejl till prenumeranterna av hans epostlista.

Rebeller jagas

Försvarsminister Vladimir Padrino López har pekat ut två män som ansvariga för revoltförsöket på en militärförläggning i staden Valencia i helgen, då omkring 20 man tog till vapen.

Händelsen har lett till ökade farhågor om att krisen kan leda till väpnad konflikt.

En av de utpekade männen, förre kaptenen i nationalgardet Juan Carlos Caguaripano, lade före händelsen ut en video på nätet där han sade att det var en del av ”ett legitimt uppror för att avsätta den mordiska tyrannen (president) Nicolás Maduro”. Han kräver i videon en övergångsregering och fria val.

Maduro-regeringen har kallat revoltörerna ”terrorister”, sagt att det var ett kuppförsök, och att resningen slagits ned. Maduro sade i statlig tv att två av revoltörerna dödats och åtta gripits.

Krav på ”sanningen”

Ledaren i kongressen – som kontrolleras av landets opposition – Julio Borges, har krävt att regeringen ska lägga fram ”sanningen” om vad som hände i söndags. Oppositionen har upprepade gånger krävt att militären ska överge sitt stöd för presidenten.

I USA förbereder Donald Trumps regering samtidigt nya sanktioner mot personer kopplade till president Maduro efter valet av en ny grundlagsförsamling, uppger en anonym källa för Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet