Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fyra generationer har Fred Wolls familjeföretag tillverkat emballage. De har klarat sig igenom både bränder och världskrig – nu ska Fred ta de igenom ännu en stormig period. Foto: Pelle Sterner/SVT

Verksamheten brann ned – nu ska Fred ta familjeföretaget genom nästa storm

Publicerad

Råvarukostnader som ökat med 60 procent, brist på arbetskraft och en centralbank som trippelhöjt räntan – två gånger om denna höst. SVT har träffat familjeföretagaren Fred Woll som kämpar på i motvind.

– Min största utmaning är att försöka lista ut hur de två nästkommande år kommer att se ut, säger han.

Fyra generationer Woll har upplevt världskrig, depression och två bränder som nästan ödelade verksamheten. Nu är det Fred Wolls tur att ta familjeföretaget genom en tuff period. 

– Ifjol tog jag in nio till elva laster med material för att försöka klara mina kontrakt med myndigheterna, för jag kan inte höja priset till myndigheterna, säger han och menar att man klarade sig tack vare att man hann fylla upp sina lager innan råvarukostnaderna sköt i höjden.

Det Philadelphia-baserade familjeföretaget säljer emballage och har även kunder långt utanför USA:s gränser. Jämfört med ifjol har råvarukostnaderna stabiliserats en aning, samtidigt är det andra kostnader som skenar.

– Det skulle vara trevligt att se energi- och logistikkostnader som kunde stabiliseras också, fortsätter Fred.

För Fred finns det bara en väg framåt. Hör han förklara mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.