Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Greta Sabo med föräldrar demonstrerar mot högsta domstolens beslut att riva upp aborträtten i USA. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Vermont kan bli först att grundlagsskydda abort

Publicerad

USA:s rikstäckande aborträtt har rivits upp och många delstater går nu mot stränga förbud. SVT har besökt Vermont där demokrater i stället vill skydda aborträtten i delstatens grundlag.

Utanför domstolen i Montpelier, Vermont, pågår en protest. Många bär skyltar, med slagord till försvar för den grundlagsstadgade aborträtten och med kritik mot Högsta domstolen som förra helgen rev upp den.

– Det var min vän som berättade för mig och jag bara gapade mållöst, säger, butiksbiträdet Ainsley.

Över hälften av USA:s 50 delstater har signalerat att man efter HD-beslutet kommer att förbjuda abort eller inskränka möjligheterna kraftigt.

Demokratiskt styrda Vermont är inte bland dem. Här kampanjar man i stället för att skriva in rätten till abort och i delstatens egen grundlag.

Organisationen Planned Parenthood jobbar bland annat med aborter, preventivmedel och sexualundervisning. De samlar här in namn till stöd för grundlagsändringen som folket ska rösta om i höst.

– Det skulle stoppa delstaten från att införa lagar som inskränker den här rätten, säger Lucy Leriche som är talesperson.

Delade meningar

Det är inte alla som är positiva. Republikanska delstatsrepresentanten Ann Donahue välkomnade Högsta domstolens beslut men enligt henne gick det inte långt nog. Att helt lämna över beslutet till delstaterna gör att exempelvis Vermont – enligt henne – skulle kunna stifta hur tillåtande abortlagar som helst.

– Beslutet överlämnar nu detta till delstaterna och en sorts fri huggsexa, säger hon.

Donahue får mothugg av sin demokratkollega Ann Pugh, som också sitter i delstatens lagstiftande församling.

Enligt Pugh är Donahues kritik obefogad. Lagen kommer inte att tillåta något som i dag inte är tillåtet, säger hon. Det finns ingen som efterfrågar möjligheten till abort ända fram till födseln som Donahue påstår, enligt Pugh.

– Konstitutionen är där vi bekräftar våra mest grundläggande värderingar och övertygelser, och det är där det här hör hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.