Foto: TT

Vetenskaplig granskning: Astras vaccin säkert

Uppdaterad
Publicerad

Resultaten från studierna av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 publiceras nu i tidskriften The Lancet. Vaccinet bedöms som säkert, trots att tre allvarliga händelser inträffade under den kliniska prövningen.

Nu presenteras en vetenskapligt granskad studie av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Resultaten, som redovisas i tidskriften The Lancet, avser vaccinet AZD1222 som företaget utvecklat i samarbete med forskare vid University of Oxford i Storbritannien. Det är så kallade interimsresultat, det vill säga halvtidsresultat.

Studien visar, precis som företagets tidigare pressrelease meddelat, att vaccinets skyddseffekt mot symtomatisk covid-19 i genomsnitt är 70 procent, men att skyddseffekten varierar mellan 62 och 90 procent beroende på de två olika doseringar som getts under de kliniska prövningarna. Inga sjukhusinläggningar eller svårare fall av covid-19 har hittills observerats i de grupper som fått vaccin.

Tre allvarliga fall

Vaccinets säkerhetsprofil är ”acceptabel”, skriver forskarna. Detta trots att tre fall av allvarligt avvikande händelser (serious adverse events) inträffade bland de drygt 23 700 deltagarna.

En av händelserna inträffade bland dem som fick placebo, medan en annan hände bland dem som fick vaccin. Detta var ett fall av transversell myelit, det vill säga en ovanlig inflammation i ryggmärgen, något som forskarna bedömer kan ha med vaccinet att göra.

”Har potential”

Huruvida det tredje fallet fått vaccin eller inte är fortfarande oklart, på grund av studiernas utformning med grupper av deltagare där ännu ingen vet om de fått vaccin eller ej. Samtliga personer har eller är på väg att tillfriskna, enligt forskarna.

Våra resultat tyder på att vaccinets effektivitet överstiger hälsomyndigheternas krav och har potential att påverka folkhälsan”, säger forskningsledaren Andrew Pollard, professor vid University of Oxford, till tidskriften.

Här är vaccinets väg i Sverige – steg för steg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.