10.000 beräknas döda efter monsterorkanen

Uppdaterad
Publicerad

Minst 10.000 människor uppges nu ha dött i jätteorkanen på Filippinerna.

Minst 10.000 människor uppges nu ha dött i jätteorkanen på Filippinerna, uppger nyhetsbyrån Reuters, som citerar den lokala polischefen Elmer Soria:

– Vi hade ett möte igår med guvernören och andra myndighetspersoner, och deras samlade bedömning är minst 10.000 döda.

Monsterorkanen Haiyan

Mellan 70 och 80 procent av landytan där stormen drog fram i Leyte provinsen var förstört, uppgav Soria.

Röda Korset

Tidigare dödssiffra kom från filippinska Röda korset som uppgav att man fått rapporter om att minst 1.000 människor har omkommit i den hårdast drabbade staden Tacloban på ön Leyte. Röda korset uppger också att 200 personer ska ha hittats döda i Samar-provinsen i östra delen av landet.

– Uppskattningsvis fler än 1.000 kroppar har setts flytande i Tacloban, säger Gwendolyn Pang, generalsekreterare för Röda korset i Filippinerna.

I Tacloban, med omkring 220.000 invånare, tycks inte ett enda hus stå kvar efter den förödande stormen, rapporterar CNN:s utsända som är på plats i staden. Tv-kanalen uppger att vägarna till och från staden är omöjliga att ta sig fram på, nästintill alla kommunikationer ligger nere och det råder brist på medicin, mat och vatten.

– Kroppar spolas upp på stränderna och ligger utströdda på gatorna, skriver CNN:s utsända Andrew Stevens och Paula Hancock som utgår från att dödssiffran kommer att fortsätta att stiga.

Inga flygplan med nödhjälp har ännu lyckats landa i området.

All kommunikation ligger nere

SVT:s Asienkorrespondent Lars Moberg landade i dag i huvudstaden Manilla och ska därifrån försöka ta sig till de drabbade områdena.

– De stora och svåra skadorna finns framförallt söderut i Leyte-provinsen och i staden Tacloban som vi vet är i stort sett jämnade med marken. Men det som är oroande just nu är att ingen tycks veta hur läget är i andra provinser. I Samar- och Aclan-provinserna är all kommunikation sönderslagen, alla telefonnät ligger nere. Det går alltså helt enkelt inte för myndigheterna att klargöra hur läget är, säger Lars Moberg.

Befarar jättekatastrof

Internationella Rädda Barnen är en av de hjälporganisationer som har personal i den katastrofdrabbade staden Tacloban.

– Problemet är att vi inte kan kommunicera med folk där. Hela kommunikationssystemet är utslaget, det ligger nere i hela regionen, säger Anna Lindenfors, landchef för internationella Rädda Barnen i Filippinerna.

Det har talats om en ”jättekatastrof”, en beskrivning som även Anna Lindenfors skriver under på.

– Det är vad vi befarar också, säger hon.

Tsunamiliknande ödeläggelse

Thord Dahl, som ansvarar för Barnmissionens arbete på Filippinerna, säger att uppgifter om förödelsen sakteliga börjar nå ut.

– Vi har sett på bilder att det skett tsunamiliknande ödeläggelse i den filippinska övärlden och man räknar med att cirka fyra miljoner människor är direkt drabbade, säger han.

– Det område som är värst drabbat har vi ju ännu inte kunnat nå fram till, och det i sig är ett tecken på att det är hårt drabbat. Av erfarenhet vet vi att när det har varit stora katastrofer tar det längre tid innan vi får en översikt. Det kommer förmodligen att ta flera dagar innan vi vet riktigt, och det är sannolikt att siffran 100 döda kommer att stiga.

Resurserna räcker inte

Filippinerna har inte bett om omvärldens hjälp, men Anna Lindenfors tror inte att resurserna räcker.

– Jag vet att filippinska staten gör mycket, liksom organisationer som Rädda Barnen och andra. Men vi behöver verkligen stöd med pengar utifrån så att vi kan se till att barn, deras föräldrar och familjer får den hjälp de behöver, säger hon.

Det finns ungefär 2.000 svenskar i Filippinerna enligt utrikesdepartementet. Hälften av dem finns i det drabbade området. Men några uppgifter om att svenskar skulle ha skadats har inte inkommit till UD:s konsulat på plats.

Tropiska stormar på Filippinerna

Filippinerna, som ligger på den västra kanten av Stilla havet, är ett land som ofta drabbas av tropiska orkaner på grund av det djupa, varma havsvattnet. Landet består av mer än 7.000 öar, vars kustlinjer blir hårt utsatta av vind och regn som piskas upp från havet.

Landet har över 92 miljoner invånare, de flesta bor utanför huvudstaden Manila, där 12 miljoner människor lever tillsammans i en av de mest tätbefolkade städerna i världen.

Ungefär åtta till nio tropiska orkaner drar över Filippinerna varje år, bara fem har slagit till mot landet under 2013, vilket är få om man jämför med rekordet på 19 år 2003.

Den starkaste tropiska orkanen innan Haiya att slå  mot Filippinerna var Typhoon Reming, eller Durian, som den kallades, som drabbade landet år 2006. Durians högsta vindbyar låg på 320 kilometer i timmen. Efteråt uppgavs 1.000 personer ha dödats eller förvunnit.

Källa: CNN, AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Monsterorkanen Haiyan

Mer i ämnet