Berlinmurens fall den 9 november 1989. Arkivbild. Foto: TT/Jørn H. Moen Inslagsfotograf är: Jiri Sirc

”Vi förstod att vi fick vara med om något historiskt”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det är en dröm för varje journalist att få rapportera om en stor historisk händelse. SVT:s utrikeschef Ingrid Thörnqvist var en av dem: som var på plats i Berlin, natten då muren föll, den 9 november 1989.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

– Wahnsinn!

Det var det mest använda ordet den natten då vi trängdes och grät tillsammans med überlyckliga tyskar som plötsligt kunde ta sig över den tidigare så hårt bevakade gränsen mellan Öst- och Västtyskland.

Ingen kunde ta in det oerhörda. Berlinmuren föll; det kalla kriget gick mot sitt slut; det delade Tyskland och Europa skulle enas – och sovjetimperiet upplösas.

Se mer: Första gången östberlinare kunde passera in i Västberlin

”Vi förstod att vi fick vara med om något historiskt”

Storgråtande föll tyskarna i varandras armar vid gränsövergången Checkpoint Charlie i Berlin. SVT:s fotograf , Jiri Sirc, och jag försökte göra vårt jobb, den underbara natten den 9 november 1989.

Jiri grät och hade svårt att ställa in skärpan i kameran. Jag kunde knappt ställa frågor av rörelse. Vi förstod att vi fick vara med om något historiskt. Och vi filmade och intervjuade för brinnande livet.

Många ”Ossies” vi mötte var inte bara omtumlade och glada utan i chock. De hade rest sig ur sina fåtöljer när de sett de första tv-bilderna från öppna gränsövergångar och de trodde inte att det stämde. Många sprang fram och tillbaka över gränsen, för att se om det verkligen var sant.

– Wahnsinn!

Se mer: Aktuellt om den historiska händelen

”Detta är en stor vändpunkt”

En kvinna vi mötte kommer jag aldrig att glömma. Hon kommenterade det som pågick med orden:

– Das ist doch eine grosse Wende. Detta är en stor vändpunkt.

Hon använde uttrycket ”die Wende”, vändpunkten, det ord som betecknar murens fall i alla tyska historieböcker idag, i detta ögonblick. I Tyskland talar man om tiden före och efter die Wende.

Jiri och jag hade jobbat ihop för SVT i Östeuropa under större delen av 1980-talet. Nu när man blickar tillbaka kan man tydligare se vad som ledde fram till murens och kommunismens fall.

Vi hade berättat om hur de modiga polackerna vid många tillfällen utmanade det kommunistiska totalitära systemet, med demonstrationer och krav på fria fackföreningar och mänskliga rättigheter.

I början av 1989 gav det polska kommunistpartiet upp och överlämnade makten till oppositionen.

Se mer: Muren blev frihetens symbol

”Det är vi som är folket”

Samtidigt som vi flyttade till Wien för att bli SVT:s korrespondenter, klippte Ungern järnridåns taggtråd och en våg av unga östtyskar kunde välkomnas in i Västtyskland.

Trycket på frihet ökade i DDR där allt fler började ta till gatorna och skandera:

– Wir sind das Volk! Det är vi som är folket!

Riktigt stora nyhetshändelser handlar ofta om hemska saker som krig, svält eller naturkatastrofer, terror och ond, bråd död.

Vår stora nyhet, Berlinmurens fall, handlade om slutet på det delade Europas efterkrigshistoria och det kalla kriget. En ny karta ritades. Världsordningen ändrades.

En seger för demokrati och frihet.

Ingen dålig story.

Se mer: Människor samlades efter murens fall

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.