”Vi står inför en enorm utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöreporter Calle Elfström pratar med Filip Struwe om den nya klimatrapporten från Världsbanken som talar om att jorden är på väg att bli 4 grader varmare.

Det här låter väldigt alarmerande, är det det?

– Ja det är väldigt alarmerande. Det som gör att det väger så tungt är att avsändaren är Världsbanken, och man har vänt sig till ett av de mest respekterade klimatforskningsinstituten, ett i Tyskland. Att man nu talar så tydligt att vi är på väg mot 4 grader är skrämmande.

Vad skulle en 4-gradig uppvärmning innebära?

– Det som kanske är mest skrämmande i den här rapporten är att man inte riktigt vet det. Det är så stora förändringar att forskningen inte kan förutsäga vad som kommer att hända. Men mycket av det man pekat på tidigare kommer att inträffa fast i ännu större grad: mer extremväder, värmeböljor, vattenbrist, matbrist som jagar människor på flykt, städer kommer att läggas under vatten och det kan också sätta igång snöbollseffekter som man inte har räknat med.

Vilka beslut krävs för att vi ska slippa se dessa effekter?

– Det handlar ju om att ställa om hela samhället från ett fossilsamhälle till ett samhälle baserat på förnybar energi. Det är en enorm utmaning, och det är nästan svårt att föreställa sig vilka förändringar det ska innebära.

Se hela analysen, klicka på videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer