Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder: Bilder från flera övervakningskameror visar ett händelseförlopp som nu utreds som misstänkt krigsbrott. Foto: Övervakningsbilder anskaffade av CNN

Video avslöjar misstänkt krigsbrott i Ukraina – civila sköts i ryggen

Uppdaterad
Publicerad

En övervakningsfilm avslöjar hur två civila invånare kallblodigt skjuts ihjäl av ryska soldater. Videon har verifierats av CNN.

– Omständigheterna behöver utredas. Men mycket i videon tyder på att åtminstone ett, eller möjligen två, krigsbrott har begåtts, säger Jann Kleffner, professor i folkrätt på Försvarshögskolan.

De två ryska soldaterna samtalar först med två obeväpnade civila män vid en bilfirma utanför Kiev. När männen sedan vänder sig om avlossar soldaterna flera skott – i ryggen. De båda faller ner i marken.

Övervakningsvideon, som först publicerades av CNN, uppges vara från 16 mars.

Kriget i Ukraina

Offren har identifierats. En av dem är ägare till fordonsfirman. Den andre en 68-årig vakt anställd på firman. Hans dotter har pratat med CNN. Hon klarar inte av att titta på videon, berättar hon. 

– De är bödlar. Det är hemskt, min far var en fredlig och obeväpnad 68-årig man.

Kan användas som bevis

Under tisdagen skickade Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, 42 experter till Ukraina. Teamet består till stor del av utredare och kriminaltekniker från Nederländerna. Fältinsatsen uppges vara den största som någonsin gjorts av ICC.

Händelsen på bilfirman i Kiev den 16 mars kan komma att användas som bevis i en eventuell rättegång. Men det kan vara svårt att ställa någon till svars, enligt Jann Kleffner, professor i folkrätt på Försvarshögskolan.

– I normala fall måste man ha personerna i sitt förvar för att kunna lagföra dem, även om det nödvändigtvis inte ett krav för att utreda själva händelsen. Vi vet inte var de här personer befinner sig. Om de befinner sig inom rysk kontroll, är det högst osannolikt att de lagförs i Ryssland.

Även gärningspersonernas överordnade kan komma att hållas ansvariga.

– Vi har en viktig princip inom internationell straffrätt och den humanitära rätten. Den innebär att en militär befälhavare kan bli ansvarig om brott begås av väpnade styrkor under hans eller hennes befäl.

Första soldaten inför rätta

Ukrainska åklagarmyndigheten uppger att de identifierat tusentals fall av misstänkta krigsbrott. Nyligen ställdes en 21-årig krigsfånge, tillhörande en rysk pansardivision, inför rätta i Kiev efter mordet på en civil 62-åring.

CNN har sökt Rysslands försvarsdepartement men inte fått något svar. De har tidigare förnekat attacker mot civila mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet