Foto: Faksimil

Sjuksköterskan tar vaccinspruta och kollapsar – men vaccinet var inte orsaken

Uppdaterad
Publicerad

Tiffany Dover, en sjuksköterska på ett sjukhus i Tennessee i USA, har just fått Pfizer-Biontech covid-19-vaccinet, och ska intervjuas av tv.

Mitt under intervjun börjar hon ta sig för pannan och kollapsar sedan på marken. Nu sprids videon av vaccinmotståndare i sociala medier – trots att vaccinet inte var orsaken till att sjuksköterskan svimmade.

”Ursäkta, jag känner mig lite yr”, säger sjuksköterskan Tiffany Dover. Kort därefter ligger hon på marken, avsvimmad.

Några minuter innan hade hon vaccinerats med Pfizer-Biontech covid-19-vaccinet.

Den dramatiska händelsen har fått stor spridning i sociala medier, både på engelskspråkiga och svenska sidor. Bland vaccinmotståndare har videon fått extra fart, med påståenden om att kollapsen berodde på att vaccinet är giftigt.

I vissa sammanhang har det påståtts att Tiffany Dover avled på grund av ”dödsvaccinet”.

Men det är inte korrekt.

”Jag mår bra nu”

Sjuksköterska intervjuades senare av WTVC-TV Newschannel 9, en lokalkanal i området, och berättade att hon mådde mycket bättre.

”Det slog till helt plötsligt, jag kunde känna det. Jag kände mig lite desorienterad, men jag mår bra nu, och all smärta är borta”, säger hon, enligt Reuters, och tillägger att hon ”svimmat sex gånger de senaste sex veckorna”.

Hon säger också att hon har ett medicinskt tillstånd som gör att hon ofta svimmar vid tillfällig smärta.

Under lördagen gav sjukhuset själva en uppdatering på Twitter, där de berättar att Tiffany Dover är hemma och mår bra.

Enligt USA:s nationella folkhälsomyndighet, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), så är det förhållandevis vanligt med svimningar i samband med vaccinering, och att det kan bero på smärta, eller ångest i samband med nålsticket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.