Foto: TT

Video visar Trump i samtal med ryssar

Uppdaterad
Publicerad

CNN släppte under onsdagen videomaterial som visar USA:s president Donald Trump i samtal med ryssar som uppges vara nyckelpersoner i härvan kring presidentvalet.

Trump säger samtidigt att Rysslands president Vladimir Putin hellre hade sett att demokraten Hillary Clinton suttit vid makten.

Utredningen kring Rysslands misstänkta inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol kryper allt närmare den pressade presidenten. Det senaste avslöjandet handlar om att hans äldste son, Donald Trump Jr, träffade den ryska juristen Natalia Veselnitskaja under presidentvalskampanjen. Trump har kallat medierapporteringen om sonens ryska kontakter för en ”häxjakt”.

Trump och Ryssland

CNN släppte under onsdagen en video där Trump ses tillsammans med några av de ryska nyckelfigurerna i härvan.

LÄS MER: Trump pressad efter senaste Rysslandsavslöjandet

Trump hyllar nyckelfigurer

Materialet är filmat vid en middag under skönhetstävlingen Miss USA 2013. Han ses prata med den ryska miljardären Aras Agalarov, hans son popstjärnan Emin och Emins publicist Rob Goldstone.

Goldstone var den som hjälpte till att arrangera mötet mellan presidentsonen och juristen Veselnitskaja.

Donald Trump Jr lade ut sin korrespondens med publicisten Rob Goldstone på sitt Twitterkonto. Enligt Goldstones mejl var det den ryska regeringen som låg bakom den information som Trump Jr skulle få ta del av under mötet, och det skulle röra sig om graverande uppgifter om den demokratiska rivalen Hillary Clinton.

I sitt svar till Goldstone skriver Trump Jr: ”Om det är vad du säger så älskar jag det”.

Trump Jr träffade sedan Veselnitskaja, som i mejlen beskrivs som ”en av den ryska regeringens jurister”.

I CNN:s video hörs USA:s blivande president hylla familjen Agalarov, som han beskriver som ”de mäktigaste i hela Ryssland”.

LÄS MER: Trump Jr avslöjar mejl – visar på Kremls stöd till Donald Trump

Hade föredragit Clinton

Mejlen som presidentsonen släppt är det mest konkreta beviset på att Trump-kampanjen välkomnade rysk hjälp för att vinna valet. Anklagelserna har skuggat Trumps tid vid makten, skapat rubriker i flera månader och lett till att flera utredningar dragits i gång i olika instanser.

Trump säger i en tv-intervju med Christian Broadcasting Network (CBN) att Putin hade föredragit om hans rival demokraten Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet i fjol.

-Det är många saker som jag gör som är precis tvärtom vad han (Putin) vill, säger Trump, och tillägger att han trots detta kommer väldigt, väldigt bra överens med den ryske presidenten, som han träffade i Hamburg förra veckan.

Trump säger bland annat att Putin inte hade gillat att Clinton spenderat mindre pengar på militären än vad han gör. Trumps energipolitik faller inte heller Putin i smaken, enligt Trump, ”men ingen nämner det” säger presidenten under intervjun.

LÄS MER: Trumps närmaste träffade rysk advokat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet